Her får man innsikt i kostnader, fordeler og eventuelle fallgruver man bør unngå å gå i. En ny tomannsbolig involverer i stort sett alle tilfeller en annen part, og i mange tilfeller er dette noen utenfor ens nærmeste familie.
Derfor er det noen fallgruver man kan gå i, men tomannsboliger er nesten like trygge som en enebolig. Tomannsboliger vil være billigere å bygge enn eneboliger, og dette er en av flere grunner til at flere velger denne løsningen.
De fleste har sikkert hørt om tomannsboliger før, men hva er det egentlig? Vi skal definere fagutrykket «tomannsbolig» innledningsvis, slik at våre lesere får en kort og konsis innsikt i hva vi sikter til, når vi refererer til tomannsbolig.
En tomannsbolig er en enebolig inndelt i to boenheter. Dette byggverket tillater to separate familier eller personer å dele samme hus og tomt. Ofte blir disse husstandene bygget for å minimere kostnadene.
Noe som ofte skaper forvirring, er at en tomannsbolig kan være eid av samme person, hvor han bor i den ene delen, men leier ut den andre. I denne artikkelen sikter vi til nye tomannsboliger med to ulike eiere som skal bygges.
Begrepet blir også mest brukt i den forstand.
Det finnes i praksis to ulike typer tomannsboliger (Kilde, Wikipedia):
Delt av en etasjeskiller. Den ene boenheten befinner seg over den andre boenheten. Eksempelvis: I 1. etasje finner man boenhet nummer 1, og i 2. etasje finner man boenhet nummer 2.
Denne varianten er mest brukt når en person velger å dele opp sin enebolig til utleie, men mindre vanlig for tomannsboliger i form av nybygg med to eiere.
Delt av en felles vegg. Boenhetene ligger side om side. Eksempelvis: Boenhet nummer 1 befinner seg til høyre, og boenhet nummer 2 til venstre, sett fra innkjørselen.
Denne varianten er mye mer vanlig, når det er snakk om nye tomannsboliger med 2 ulike eiere i motsetning til horisontaldelte tomannsboliger.
En tomannsbolig vil for mange være et svært fordelaktig valg økonomisk, men vil ha noen ulemper man bør være klar over. Tomannsboliger er en populær byggemetode i områder hvor tomteprisene er høye.
Ferdighus/kataloghus er i tillegg et billigere alternativ enn å designe huset selv, og denne kombinasjonen gjør at mange kan få et større og bedre hus - til en lavere pris!
Man kan også slå seg sammen med både venner og familie, da vet man hvem man får som nabo og partner under byggeprosjektet.
Det er som sådan ingenting som tilsier at man må kjenne den andre personen - og i mange tilfeller trenger man ikke å ha noe særlig med hverandre å gjøre, verken under byggeprosessen eller når man bor der.
Den største fordelen med en tomannsbolig i form av ferdighus er den initiale byggekostnaden og delte tomteprisen, men vi finner også flere fordeler.
Dette er de 5 av de mest markante fordelene med en tomannsbolig i form av ferdighus:
Tomannsboliger har en rekke ulemper når det kommer til privatliv kontra eneboliger. Ferdighus vil også ha negative aspekter, i forhold til hus som er designet av en arkitekt i henhold til dine behov.
Vi skal vise våre lesere 5 av de mest graverende ulempene med disse to byggeformene:
Tomannsbolig er noe billigere enn enkeltboliger, men ikke veldig mye. Man må regne med å betale mellom kr 26 000,- og 50 000,- per kvadratmeter for en tomannsbolig, med en snittpris på rundt kr 31 000,-.
Standard, materialevalg og design vil ha mye å si for den endelige prisen. Hvis man eksempelvis ønsker å bygge en tomannsbolig med gjennomsnittlig standard på 150 kvm, må man regne med å betale rundt 4 650 000 kroner i totalkostnad.
Dette er noe billigere enn en enebolig, men ikke mye. Hvor man derimot kan spare en del penger på sin tomannsbolig, vil være gjennom kjøp av tomt. Siden man deler kostnaden på 2, vil tomteprisen bli en del lavere.
Kostnaden for selve byggverket, vil ikke være mye lavere enn en enebolig. Det er som sådan mulig å spare penger over tid,gjennom lavere vedlikeholdskostnader, og delte utgifter.
Ferdighus er også merkbart billigere å bygge, enn hus som er designet fra bunnen av. Her kan man også forvente å spare noe.
Satt sammen kan besparelsen bli ganske stor. Ferdighus av hustypen tomannsbolig, vil i de fleste tilfeller gi mer valuta for pengene enn en enebolig.
Byggetid kan variere, men det å bygge hus er generelt et prosjekt som kan ta tid. Svært få nye boliger tar mindre enn 6-9 måneder å bygge, men det finnes unntak. Man bør regne med rundt et års tid på slike prosjekter, men ofte mer.
Tomannsboliger kan i enkelte tilfeller ta noe mer tid, da det i praksis er 2 boliger som skal fullføres, men ikke alltid. Ferdighus settes opp raskere, da disse er bygget av prefabrikkerte moduler og elementer, til en viss grad.
Dette er de viktigste stegene i byggeprosessen. Vi skal vise våre lesere estimert tid det vil ta å fullføre:
Vi gjør oppmerksom på at tidsestimatene er veiledende, og vil ikke alltid være gjeldende.
Det finnes nok et færre antall ferdighus, i form av tomannsboliger som også har en utleiedel som standard, men det går i de fleste tilfeller an å få entreprenøren eller produsenten av ferdighuset til å tilrettelegge for en utleiedel.
Mange ønsker gjerne å få lavere månedlige utgifter initialt, og samtidig tjene penger over tid. Da kan en utleiedel være svært gunstig.
Tomannsboliger med utleiedeler er nok mindre populært enn eneboliger, men det er ingenting som tilsier at man ikke kan bygge utleiedel i sin del av en tomannsbolig.
Les mer: Ønsker du å bygge et ferdighus med utleiedel av hustypen tomannsbolig? Les mer om ferdighus med utleiedel.
Ja, man kan bygge en tomannsbolig gjennom byggemetoden ferdighus av hustypen funkishus. Funkishus er en populær hustype når det kommer til ferdighus, da disse er lette å bygge, svært funksjonelle og samtidig moderne.
Mange produsenter av ferdighus-løsninger velger derfor å designe ferdighus i form av funksjonelle hus, også kalt «funkis». Moderne hus blir ofte bygget i denne stilen, da minimalisme, funksjonalitet og kostnad blir viktigere og viktigere.
Funkishus er et særdeles godt valg når det kommer til tomannsboliger, da disse er lettere å vedlikeholde og holde rent. Det kreves derfor mindre samarbeid mellom de ulike eierne, noe som for mange, vil være en fordel.
Det er minst like viktig å velge riktig byggeentreprenør og produsent av ferdighuset, som det er å velge riktig nabo. Det kan være enorme summer å spare ved å fatte det riktige valget, i tillegg til eventuelt hodebry frem i tid.
Mange går i den fallgruven at de velger det første de ser, eller det billigste alternativet, men dette vil i svært få tilfeller lønne seg. Man bør gjøre en sammenfattet vurdering, og samtidig kontakte flere leverandører.
Legg jobben ut på anbud for å få uforpliktende tilbud fra noen av de fremste aktørene på markedet! Slik vil det bli enklere å innhente tilbud, og sammenligne priser og design.
Da får man også mer tid til å sjekke entreprenøren, designet og produsenten før man fatter ett valg. Vi vil anbefale å gjøre en bakgrunnssjekk av de byggefirmaene og produsentene som virker interessant.
Slik unngår man i mye større grad å gå på en tung økonomisk smell, eller sitte igjen med svarteper om noen år - på grunn av slett arbeid.
Ferdighus er et økonomisk fordelaktig valg, og kombinert med tomannsboliger - vil man, i mange tilfeller, kunne bygge svært billig. Disse to løsningene gir deg enorm valuta for pengene, men passer nok ikke for alle.
Ferdighus gir deg mindre grad av frihet når det kommer til design og løsninger, mens en tomannsbolig vil gi mindre grad av privatliv - og kan i verste fall føre til konflikter relatert til økonomi, bråk eller uoverensstemmelser.
Mye av dette unngår man med en enebolig, men prislappen vil også bli markant høyere. Derfor velger mange å bygge tomannsboliger i en trang økonomisk tid, med høye renter og mye konkurranse i markedet.
Vi vil som sagt anbefale å legge prosjektet ut på anbud, forhøre seg med flere produsenter av ferdighus og kontakte en rekke byggeentreprenører for å få det beste resultatet - til den laveste prisen.
Det er billigere å bygge tomannsbolig enn enebolig. Dette er på grunn av delte kostnader knyttet til kjøp av tomt, byggeprosjektet og en delt vegg. Tomannsboliger er en av de mest kostnadseffektive byggemetodene utenom leiligheter.
Mange velger derfor å kjøpe tomannsbolig som sitt første hus når de flytter fra en leilighet, for å få mer areal å boltre seg på. Tomannsboliger er ofte perfekte for familier med normal økonomi, da de gir høy valuta for pengene.
Ja, man kan bygge tomannsboliger. Det finnes en rekke kataloghus-modeller å velge mellom, men det er også mulig å designe disse fra bunnen av.
Det er ingenting som tilsier at tomannsboliger ikke kan bygges, i mange tilfeller bygges disse av større firma, som så selger boligene når de er ferdig.
Velger man å bygge selv, må man samkjøre prosjektet med en 2. part som skal eie den andre halvdelen av tomannsboligen - hvis man ikke vil eie begge delene selv.
De fleste velger ofte et ferdighus, da tomannsboliger involverer 2 parter. Ofte kjenner ikke disse hverandre noe særlig, og da kan det bli vrient å samkjøre spesielle design.
Nei, en tomannsbolig, rekkehus eller flermannsboliger er ikke omfattet av selvbyggerbestemmelsen, da dette ikke er boligbygging til eget bruk.
Man kan heller ikke bygge påbygg eller tilbygg på slike bygg under selvbyggerbestemmelsen.
Man kan derimot samkjøre prosjektet gjennom entreprenører og produsenter, og muligens bidra noe i prosessen underveis hvis man har kunnskap og erfaring.
Gebyret vil variere fra kommune til kommune, men ligger på rundt kr 5 000. Ønsker man en oppmålsforretning av utearealet, vil prisen ligge på rundt kr 30 000 eller høyere.
Flere ønsker å seksjonere ut en tomannsbolig av ulike årsaker, Dette medfører ofte søknader, tilfredsstillelse av byggetekniske krav og godkjenninger av ulike grader. Den endelige prisen vil variere veldig, avhengig av hva du ønsker å seksjonere ut.
En enebolig er et hus som ligger for seg selv, og består av kun 1 boenhet. Tomannsboliger er seksjonert inn i 2 forskjellige boenheter, og kan bestå av enten 1 eller 2 eiere.
Antallet bestemmes av hvor mange boenheter som er seksjonert ut. Så lenge boligen har oppfylt kravene for oppdeling av bolig, blir de automatisk søknadspliktige, og boligen vil deretter bli en tomannsbolig etc.
Det finnes også tre og firemannsboliger, og prinsippet er det samme. Overstiger man dette, vil klassifiseringene ofte gå over til rekkehus, leilighetsbygg osv.
Diskuter ditt neste prosjekt
Dekker hele Norge • Åpent 24 / 7 / 365 • Uforpliktende tilbud
Bli kontaktet