I trange tider med høye renter, vil man kunne slippe unna en stor del av de månedlige utgiftene gjennom å velge å bygge et ferdighus med en eller flere utleieenheter.
Da betaler man mindre på huslånet kortsiktig, har mulighet til å tjene penger langsiktig, i tillegg til å øke verdien på boligen umiddelbart.
Innledningsvis skal vi vise deg noen fordeler og ulemper med utleiedelen, ta for oss kostnader og fortelle litt mer om reglene rundt utleie av egen bolig med utleiedel.
Vi har valgt å fokusere på hus med utleiedel, i motsetning til at hele huset skal leies ut. Svært få bygger helt nye ferdighus for å leie ut hele huset. Dette er som regel ikke økonomisk gunstig - hvis man ikke gjør alt om til hybler.
En utleiedel i egen bolig vil være svært lønnsomt over tid. Vi ser at flere velger å gå over til en slik løsning, litt på grunn av trangere tider, men også fordi det rett og slett er en veldig lettvint måte å spare og tjene penger over tid.
Svært mange nyrike i Norge, har tjent en stor del av sin formue gjennom utleie. Dette prinsippet kan man dra videre til privatutleie av egen bolig, da får man i tillegg flere skattefordeler, så lenge man holder seg innenfor regelverket.
Velger man å bygge ferdighus med utleiedel, kan man få høyere lånegrad siden inntektene fra utleiedelen vil regnes som en del av fremtidige inntekter. Dette gjør at man kan kjøpe et større hus uten noen andre endringer.
Vi finner svært mange økonomiske incentiver med å bygge en eller flere utleiedeler, men ikke mange incentiver utenom de rent økonomiske.
Heldigvis behøver man ikke leie ut evig, og kan selv velge å ikke leie ut på et eller annet tidspunkt. Hvis man for eksempel starter familie, og har behov for mer rom.
De største fordelene med en utleiedel i ditt nybygde ferdighus:
Selv om det finnes svært mange økonomiske incentiver, og da spesielt over tid. Vil det naturligvis også være noen ulemper med å bygge en utleiedel i sitt ferdighus.
Noen av disse er selvforklarlige, mens andre vil være noe man kanskje ikke tenkte på.
Dette er noen av de største ulempene med utleiedel i sitt ferdighus:
Man må regne med å betale mellom kr 30 000 og 50 000,- per kvadratmeter for et ferdighus med utleiedel. Gjennomsnittlig pris vil ligge på rundt kr 37 000,- per kvm. Dette er noe høyere enn ferdighus uten utleiedel, men som forventet.
Veldig mye av variasjonen i prisen er bundet opp i standarden, løsningene, materialevalgene og tilleggsaddisjoner osv. Kjøper man et relativt standard ferdighus med utleiedel er en estimert pris på kr 37 000,- per kvm ganske nøyaktig.
Ønsker man flere utleiedeler enn 1, kan man regne med en tilleggskostnad på rundt kr 4 000 per kvadratmeter per utleiedel.
På grunn av svært mange variabler, vil totalprisen variere mye. Vi anbefaler å kontakte flere produsenter og entreprenører, eller legge jobben ut på anbud for å bli kontaktet av flere entreprenører med uforpliktende pristilbud.
Slik får man en mye bedre oversikt over hva den endelige prisen kommer til å ligge på, i forhold til de løsningene, standardene og materialene man velger.
Les også: Ferdighus prisguide: Komplett prisliste - hvis du ønsker å vite mer om kostnadene knyttet til ferdighus og hva det koster. Disse prisene vil være for ferdighus uten utleiedel.
Selv om et ferdighus leveres ferdig designet med en form for fastpris, vil det selvsagt medføre økte kostnader om man ønsker å forandre noe, eller har behov for ytterligere løsninger.
Vi skal derfor vise våre lesere de største prisdriverne, og hva man bør ta hensyn til, slik at man slipper å betale unødvendig mye.
Det kan være mye penger å spare, ved å ta smarte beslutninger.
Her er noen av de viktigste prisfaktorene man bør ta hensyn til når man bygger ferdighus med utleiedel:
Dette er ting det gjerne er lurt å tenke på før man velger å bygge et ferdighus med utleiedel. Her kan det være mye å spare over tid - ved å fatte gode beslutninger.
Å bygge ferdighus er en mye mer strømlinjet prosess enn å designe et hus fra bunnen. Ofte vil entreprenøren og produsenten av ferdighus, ta seg av store deler av søknadene og forholde seg til byggtekniske krav på egen hånd.
Ferdighus vil i mye større grad gjøre denne prosessen enklere, og i mange tilfeller er dette en nøkkelferdig prosess, hvor man flytter rett inn - uten å selv måtte ta ansvaret for en stor del av søknader, krav og regler osv.
Uavhengig av hvor mye ansvar man selv ønsker å ta på seg, er det viktig å kjenne til enkelte regler, krav og søknadsprosesser relatert til selve byggeprosessen og spesielt til utleie av utleiedelen.
Byggteknisk forskrift, også kalt TEK17, (Kilde, lovdata.no) er noe man må forholde seg til under hele byggeprosessen. Alle individuelle utleiedeler må også forholde seg til lovverket, ved å oppfylle de byggtekniske kravene for å bli godkjent.
Man må i tillegg sende inn søknader til kommunen man skal bygge i. Når man bygger hus må man søke til plan-og bygningsetaten på forhånd, for å få godkjent hele byggeprosjektet.
Mye av dette får man hjelp til av entreprenørene og produsentene man bruker, men det er viktig å følge med på prosessen uavhengig, da du også kan bli stilt ansvarlig for feil og mangler i prosessen ved store mislighold.
Når man bygger flere utleiedeler, må man søke om oppdeling av bolig til flere boenheter (Kilde, direktoratet for byggkvalitet) - hvis dette ikke er gjort fra før, dersom disse 3 vilkårene er oppfylt:
Man må i tillegg forholde seg til de byggtekniske forskriftene om varig opphold. Utleiedelene må inneha alt av nødvendige fasiliteter, brannsikring, ventilasjon, fluktmuligheter, nok naturlig lys osv.
Vi finner også noen lover og regler for utleiedelen i egen bolig. Noen av disse er svært fordelaktige i forhold til skatt, men man må oppfylle enkelte krav for å dra nytte av disse skattemessige fordelene.
De aller fleste som leier ut utleiedel i egen bolig, velger å leie ut mindre enn 50% av boarealet for å slippe å skatte på utleieobjektet. Hvis man leier ut mer enn 50% av arealet og tjener mer enn 20 000 i måneden, vil man måtte skatte 22%.
Derfor velger de fleste å leie ut en mindre porsjon enn de selv bor i. Leier man ut større areal enn dette, vil denne store fordelen forsvinne.
Vi har også tatt for oss litt av de byggtekniske kravene når man bygger ferdighus med utleiedel i avsnittet ovenfor. Disse vil fremdeles være gjeldende så lenge man driver med utleie.
Obs! Man bør sette seg inn i husleieloven. (Kilde, Regjeringen.no) Slik vil man som utleier stå sterkere, mens man fremdeles ivaretar leietakers rettigheter.
Vi har i stor grad tatt for oss regler for utleie av selvstendige boenheter, da stort sett alle velger denne løsningen når det er snakk om ferdighus.
Enkelte velger muligens å leie ut hybler i egen bolig, men det vanligste er å skille ut flere boenheter.
Man kan også skille ut en boenhet med flere soverom for så å leie ut denne som en form for hybel. Dette er noe mindre vanlig, men fullt mulig. Mange tjener ekstra på å lage hybelhus, men da kan man ofte få en del yngre leietakere og mye bråk.
Selvstendige boenheter er klart det mest populære valget for mennesker som ønsker å leie ut deler av egen bolig, og da spesielt hvis det er snakk om større hus. Enkelte med leiligheter velger derimot å leie ut rom.
Utleie av rom i egen boenhet er underlagt færre regler enn selvstendige boenheter som krever at ulike tekniske krav og søknader for varig opphold er godkjent.
En hybel med direkte tilgang til utleiers boareal er et veldig usedvanlig valg for de som ønsker å bygge utleiedel i egen bolig. Da får de som leier hybel tilgang til felles fasiliteter som tilhører utleieren.
Slik skiller vi mellom ulike utleieformer:
Nå har du innsikt i hva ferdighus med utleiedel innebærer, men hvordan går man egentlig frem? Vi skal vise deg hele prosessen steg-for-steg.
Ferdighus er en enkel og populær løsning, da det er billigere enn å designe hele eller deler av huset selv gjennom en arkitekt.
Svært mange vil derfor foretrekke ferdighus, kontra sin motpart. Siden man allerede ønsker hus med utleiedel, (gjerne på grunn av økonomiske incentiver) vil et ferdighus bidra til å holde kostnadene nede.
Slik går du frem steg for steg for å starte byggeprosessen:
Når dette er gjort vil byggeprosjektet være i gang. Da må man bare følge med fra sidelinjen, avhengig av hvor mye ansvar man har tatt på seg selv.
Det vil som regel ikke være så mye å gjøre når prosjektet først er startet. Entreprenørene vil kontakte deg hvis det oppstår problemer eller uforutsette ting i forhold til budsjettet osv.
Som regel vil entreprenøren stå for de fleste søknadene, men dette er noe man må kommunisere om underveis med sine entreprenører.
Det kan virke som om det er mye å sette seg inn i, men man får god hjelp av bankene, entreprenørene og produsentene underveis. Noe ansvar må man selv ta, og det er viktig å kunne det grunnleggende.
Ferdighus med utleiedel vil gi store fordeler når det kommer til lånegrad og månedlige utgifter før lånet er nedbetalt. Man kan selv velge når man ønsker å slutte å leie ut utleiedelene - i tilfelle man ønsker å bruke disse selv.
Det er få økonomiske ulemper med utleiedeler, men mange ønsker gjerne mer boareal eller privatliv. Økonomisk er det kun positivt med utleiedel, selv om man kan oppleve små problemer underveis gjennom vanskelige leietakere.
Legg gjerne jobben ut på anbud for å innhente tilbud fra lokale entreprenører og produsenter av ferdighus. Slik kan man på en enklere måte sammenligne uforpliktende tilbud fra mange av de beste produsentene i området.
Svært mange ferdighus med utleiedel vil være relativt store. De fleste ligger på rundt 150-200 kvm. Det er således mulig å kjøpe mindre ferdighus med utleiedel.
Husk at man kun kan leie ut under 50% av boarealet hvis man ønsker å dra skattemessige fordeler av leieforholdet.
Bygger man et lite hus på 70-120 kvm, vil utleiedelen naturligvis bli veldig liten, selv om mange av kostnadene knyttet til byggingen fremdeles vil være der..
Ferdighus på ett plan er veldig populært. Det er ingenting som tilsier at man ikke kan bygge ferdighus på ett plan med utleiedel. Det må muligens litt mer planlegging til, men det finnes flere ferdighus som er kompatible med utleiedel på ett plan.
Hvis man ikke finner et ferdighus på ett plan som tilbyr utleiedel som standard, kan man alltid engasjere en arkitekt eller forhøre seg med produsenten av ferdighuset. Disse er ofte svært behjelpelige.
Mange ønsker både utleiedel og garasje, noe som er forståelig. Det er enkelte produsenter som tilbyr dette, men ønsker man en garasje og stor utleiedel - vil dette ofte spise litt av tomtearealet.
Siden mange velger å bruke inntil 50% av boarealet til utleiedeler, vil en innebygd garasje ofte spise opp deler av arealet til ferdighuset.
Da kan det ofte lønne seg å bygge et tilbygg til det opprinnelige huset eller en frittstående garasje i tillegg, men dette krever mer tomteareal.
Har man en liten tomt, må man av og til inngå kompromisser.
Ferdighus finnes både til flate og skråe tomter. Det er som sådan ingen tvil om at flate tomter vil være enklest å bygge på, men mange entreprenører og produsenter av ferdighus er svært medgjørlige og vil tilrettelegge der det er mulig.
Av og til innebærer dette at man må engasjere en arkitekt, betale mer for byggingen på grunn av økt kompleksitet, velge et annet ferdighus eller inngå kompromiss designmessig.
Norge er et land med mye fjell, og vi har gjennom årene blitt svært flinke til å bygge hus på skråplan og i ulendt terreng.
Diskuter ditt neste prosjekt
Dekker hele Norge • Åpent 24 / 7 / 365 • Uforpliktende tilbud
Bli kontaktet