I denne artikkelen vil vi gi deg en praktisk guide til hvordan du kan søke om å bygge hus i Norge. Forhåpentligvis vil vi klare å ta deg gjennom hele prosessen fra start til søknaden er levert.
Se også: Skal du kjøpe hus? Få uforpliktende tilbud.
En byggesøknad er en søknad om tillatelse som sendes til kommunen man ønsker å bygge hus i.
Faktisk er det slik at alle boligprosjekter vil ha søknadsplikt. Denne søknaden har som hensikt å dokumentere at byggeprosjektet er i samsvar med plan- og bygningsloven (Kilde, Lovdata), TEK17 (Kilde, dibk.no) og den lokale reguleringsplanen.
En byggesøknad vil blant annet inneholde tekniske tegninger, situasjonsplan, nabovarsler, ansvarserklæringer og plan for gjennomføring.
Man kan selv velge om man vil søke i ett trinn, eller å søke i to trinn gjennom å først søke om rammetillatelse og deretter igangsettingstillatelse.
Uavhengig av hvordan man gjør det er det viktig at søknaden leveres nøyaktig og komplett. Kommunen vil nemlig ikke starte behandlingen av søknaden før alt av dokumentasjon er innsendt på riktig måte.
Ja, man må alltid søke til kommunen før man bygger et hus. Dette ligger som et krav i plan- og bygningsloven paragraf 20-1 (Kilde, Regjeringen.no). Søknadsplikten vil også gjelde for tilbygg og riving. Det eneste unntaket man finner er boder som er under 15 kvadratmeter.
Når man leverer søknaden vil kommunene vurdere om byggeprosjektet følger satte reguleringsplaner, byggegrenser og andre tekniske krav. Ved avvik trengs dispensasjon, noe som vil gjøre søkeprosessen mye mer omfattende.
Formålet med at man må søke er å sikre at utbygging skjer på en trygg og hensynsfull måte. Loven skal beskytte både miljøet, naboer og deg selv. Om du bygger uten tillatelse kan det ha store konsekvenser, inkludert krav om riving og høye gebyrer.
Dersom du er i tvil om at tiltaket ditt er søknadspliktig, anbefales det at du sjekker med kommunen.
Når man skal bygge et hus er det flere som har ulike roller i søknadsprosessen. Eieren er såkalt tiltakshaver, og har hovedansvaret for byggingen. Likevel vil selve søknaden håndteres av fagfolk.
En såkalt ansvarlig søker er som oftest en arkitekt eller rådgiver som koordinerer alt med kommunen. Den ansvarlige søkeren vil sende inn søknaden og sørge for at alt som trengs er med.
Man snakker også om den “Ansvarlige prosjekterende”, som på sin side vil lage tekniske tegninger og sørge for at bygget oppfyller krav til brannsikkerhet, energi og mer.
Videre vil den ansvarlige utførende (firmaet som gjør byggearbeidet) være ansvarlig for hvert sitt fagområde.
Dersom det er behov for ekstra kontroll, vil kommunen kreve at man bruker et uavhengig kontrollerende foretak. Dette vil eksempelvis gjelde for kontroll av våtrom.
Alle ovennevnte roller vil ha et ansvar overfor kommunen og søknaden må vite at alle roller er dekket.
Før man begynner å tegne huset må man vite hva man faktisk kan bygge på tomten. Dette kan man finne ut ved å sjekke reguleringsplan, kommuneplan eller andre eventuelle bestemmelser som kan gjelde for eiendommen.
Les mer: Vil du vite mer om utnyttelsesgrad tomt?
Denne informasjonen vil man finne via kommunens karttjeneste. Man må også vite hvor mye man kan bygge, hvor nær man kan bygge naboen og om det er spesielle hensyn som gjelder i forhold til støysoner, flomfare og bevaringshensyn.
Viktige begreper inkluderer:
Dersom man planlegger å bygge noe som bryter med reguleringsplanen, så må man søke om såkalt dispensasjon hos kommunene (Kilde, dibk.no). Dette krever en lengre og strengere søknadsprosess.
For at kommunen i det hele tatt vil kunne vurdere byggesøknaden din, må du sende inn både tekniske tegninger og en såkalt situasjonsplan. Dette vil gi kommunen en visuell framstilling av hvordan du planlegger å bygge.
Vanligvis vil du trenge følgende:
Samtlige tegninger må være målsatte, være nøyaktige og være utført i korrekt målestokk. Det er viktig å ikke slurve i dette arbeidet, ettersom dette er en veldig vanlig årsak til at behandlingen stopper.
Vi anbefaler at du bruker en arkitekt eller på annen måte profesjonell tegner til denne jobben.
Et nabovarsel er faktisk et lovpålagt krav når man søker om å bygge en ny bolig. Naboer og gjenboere skal varsler minimum 14 dager før man sender inn søknaden til kommunen.
Naboen skal også få nok informasjon til å vurdere hvilken betydning tiltaket har for sin eiendom.
Varselet må inneholde følgende informasjon:
1. Informasjonsskriv om selve tiltaket.
2. Plantegninger og fasadetegninger.
3. Situasjonsplan
4. Dispensasjonssøknad dersom det foreligger.
Man kan velge om man vil sende varselet personlig, via Altinn, i rekommandert post eller via e-post (krever bekreftelse). Man må dokumentere hvordan nabovarselet er sendt ut i byggesøknaden til kommunen.
Dersom noen sender inn merkander, så må man forklare hvordan det har blitt vurdert og eventuelt hvordan man har imøtekommet disse. Kommunen vil også ta merknader med i vurderingen.
PS! Et tydelig profesjonelt nabovarsel vil også kunne være med på å forebygge konflikter med naboen.
Etter at man har forberedt informasjon til selve byggesøknaden er det klart for innsendelse. Dette kan man gjøre via kommunens nettside. Sørg for at søknaden er komplett før du sender den inn.
Søknaden skal vanligvis inneholde følgende:
Det er den ansvarlige søkeren (fagperson) som leverer selve søknaden. Deretter vil først kommunen vurdere om søknaden er komplett før de starter på saksbehandlingen.
En ryddig og oversiktlig byggesøknad vil forkorte saksbehandlingstiden og samtidig redusere risiko for avslag.
De fleste kommuner tar mellom 10000 kr og 30000 kr for å behandle en byggesøknad for en enebolig. Dersom man søker med dispensasjon vil man kunne forvente å betale noen tusenlapper ekstra.
På toppen av dette vil eventuelle kostnader tilknyttet arkitekt, ansvarlig søker og/eller rådgiver tilkomme. Dette kan typisk koste et sted mellom 15000 kr og 50000 kr.
Den summen kan høres mye ut, men det er absolutt en god investering for å sikre fremdrig og unngå avslag.
Vær obs på at man fort vil få 50 % tillegg på gebyret dersom man begynner å bygge før man har fått godkjenning.
Les også: Hva koster det å bygge hus?
Saksbehandlingstiden vil varierer ut fra pågangen og kapasiteten i kommunen du søker. Vanligvis kan man for øvrig si at en komplett byggesøknad uten dispensasjon normalt skal behandles innen 12 uker.
Husk at dette kun gjelder fra den dagen søknaden er bekreftet å være komplett. Dersom man må ettersende dokumentasjon vil klokken stoppe. Dette kan føre til lange forsinkelser.
Dersom du må søke om dispensasjon, eller at naboen har sendt inn merknader, vil kommunen også bruke lengre tid på søknaden.
Oppsummert bør man beregne 3-6 måneders total søknadstid fra man leverer søknaden til kommunen.
https://www.pexels.com/nb-no/bilde/scrabble-brev-bokstaver-ord-248360/
Diskuter ditt neste prosjekt
Dekker hele Norge • Åpent 24 / 7 / 365 • Uforpliktende tilbud
Bli kontaktet