Funkishus blir mer og mer populært, og det er fullt forståelig, da disse boligene skiller seg ut. De er i tillegg svært funksjonelle og moderne.
Mange velger derfor disse minimalistiske og funksjonelle boligene når de først skal bygge hus, ved å gå for moderne arkitektur i form av et funkishus.
Et funkishus ser gjerne litt «funky» ut, men funkis er en forkortelse for funksjonalitet. Funksjonalisme som stilretning blomstret opp i 1920, og mange arkitekter og boligeiere har siden den gang ønsket å bygge med fokus på funksjonalitet.
En bolig som bygges med utgangspunkt i funksjonalitet, vil ofte ha mer stilrene og rette linjer, samt funksjonelle løsninger i motsetning til mer tradisjonelle byggestiler.
Dette er en moderne form for bygging av bolig, og som virkelig har blomstret opp de seneste tiårene. Man ser flere slike byggverk rundt om i Norge, og mange liker de funksjonelle løsningene, og det moderne designet.
Gjennomsnittlig pris ligger på rundt kr 33 000,- per kvm inklusive MVA, men man kan forvente å betale mellom kr 27 000,- og kr 45 000,- per kvadratmeter. Prisene vil kort fortalt være relativt like som tradisjonelle boliger.
Prisen for et ferdigbygd funkishus på 100 kvadratmeter vil derfor ligge mellom 2,7 millioner og 4,5 millioner.
Den laveste prisen vil gi deg et funkishus med lavere standard, mens den øverste prisklassen vil være forbeholdt funkishus bygget med dyrere materialer.
Bygger man mindre eller større, vil den totale kostnaden naturligvis gå opp eller ned.
Prisene kan variere mye, avhengig av en rekke prisfaktorer. Mange av disse kan man kontrollere selv, mens enkelte vil være utenfor ens egen kontroll.
Vi ser at det kan være store prisforskjeller på markedet, men det er fullt mulig å bygge et helt nytt funkishus, til en veldig lav pris.
Les også: Ønsker du en så lav pris som mulig? Da kan du vurdere å kjøpe et mikrohus under 30 kvm. Disse leveres ofte med funksjonelle løsninger.
Vi finner en rekke faktorer som til sammen utgjør den samlede prisen, når det kommer til å bygge funkishus. Noen av disse vil utgjøre en stor porsjon av den endelige summen, mens andre prisfaktorer vil ha mindre å si.
Dette er ting man bør tenke gjennom før man velger å bygge et eget funkishus, og er spesielt gjeldende hvis man ønsker å designe huset selv ved å unngå ferdighus, kataloghus, modulhus eller nøkkelferdige hus i stor grad.
Dette er noen av de største kostnadsdriverne for å bygge funkishus:
Finansiering: Noe som ofte blir oversett av mange. Det er minst like viktig å skaffe seg finansiering med gode stipulasjoner og lave renter. Her kan det være enorme summer å spare over tid.
Det finnes også forskjellige byggemetoder som kan påvirke prisen en del, og mange av våre lesere lurer ofte på: «Hvilken metode vil være best?».
Dessverre finnes det ingen fasit på dette, da alle har forskjellige behov. Samtidig må man regne med fraktkostnader, og en rekke andre faktorer som kan øke prisen.
Det viktigste er å finne den korrekte byggemetoden til sitt prosjekt, slik at resultatet blir som forventet, og at den endelige prisen faller innenfor ens eget budsjett.
Tips: Man kan bruke noen av disse byggemetodene sammen. Det er for eksempel fullt mulig å få et nøkkelferdig modulhus i form av en funksjonsbolig hentet fra en katalog.
Mange velger å gå for en nøkkelferdig løsning hvor en totalentreprenør står for stort sett alt av arbeidet og ansvaret under byggeprosessen. Dette er en enklere løsning som gjerne ikke koster mye mer enn å stå for deler av prosessen selv.
Et nøkkelferdig funkishus kan koste litt mer enn hvis man velger å ta større del i byggeprosjektet - tid er for mange penger.
Med et nøkkelferdig funkishus, kan man flytte rett inn, når jobben er fullført - uten å måtte tenke så mye på selve byggeprosessen underveis.
Her vil entreprenøren man har valgt, stå for store deler av prosjektet på egen hånd. Man kan således ha en mer avslappet holdning til hele byggeprosjektet.
Modulhus er et billigere alternativ, men tillater mindre justeringer og tilleggsløsninger - enn mer alminnelige byggemetoder. Modulhus leveres som prefabrikkerte moduler, som settes sammen på byggeplassen
Prisen for et modulhus vil ofte være omkring 10-15% lavere, enn mer alminnelige byggemetoder, men prisene kan variere.
Dette er faktisk en veldig kompatibel byggemetode for funkishus, da disse ofte har rette linjer og kanter. Mange velger derfor modulhus som byggemetode.
Man kan få nøkkelferdige funkishus levert som modulhus, og da får man både en litt billigere løsning, samtidig som man slipper å ta del i selve byggeprosjektet.
Kataloghus vil også være et billig alternativ, kontra det å skulle designe huset selv. Da velger man fra en katalog med hus som allerede er designet. Dette bidrar til å holde kostnadene nede.
Det er også et relativt trygt valg, når det kommer til levetid og eventuelle problemer som skulle oppstå. Kataloghus vil i stor grad leveres med funksjoner og løsninger som fungerer, og vil ofte ha mindre feil enn komplekse nydesignede prosjekter.
Det er mulig å hyre inn en arkitekt for å designe funkishuset! Prisene vil naturligvis bli noe høyere enn å velge en ferdigløsning, da det involverer mer arbeidskraft fra arkitekten sin side, enn ved å velge et kataloghus.
Ønsker man derimot spesialiserte løsninger og et unikt design, kan det være fordelaktig å vurdere å la en arkitekt tegne huset for deg.
Det er ofte mulig å utføre enkelte spesialiserte designløsninger på et kataloghus, legge til tilleggsfunksjoner, eller å utvide arealet via en arkitekt.
Ønsker man å forandre noe på et katalog-/ferdig-/modulhus, må man rådføre seg med både arkitekten og entreprenøren på forhånd - slik at disse får samkjørt byggeprosjektet.
Noe av det viktigste - om ikke det viktigste, er å finne rett entreprenør til ditt byggeprosjekt. Ikke bare kan man spare penger, men det er også forskjell når det kommer til kvalitet og levetid, avhengig av hvilken entreprenør man velger.
Man bør i tillegg forhøre seg med flere entreprenører for å kunne sammenligne priser, og samtidig sjekke markedet. Slik unngår man å betale mer for jobben enn nødvendig, og kan i tillegg bruke informasjonen til å forhandle lavere priser.
Vi anbefaler alltid å legge jobben ut på anbud for å få prisoverslag fra en rekke entreprenører. Da vil det være enklere å velge rett entreprenør.
Det lønner seg alltid å kontakte flere entreprenører. Husk også at det er viktig å gjøre en bakgrunnssjekk. Spør gjerne om referanser - dette gjelder spesielt om man bruker en mindre kjent entreprenør.
Tips: Legg byggeprosjektet ut på anbud! (Kilde, Wikipedia) Få uforpliktende tilbud fra en rekke entreprenører som leverer tjenester i ditt område.
Vi har gitt våre lesere en god pekepinn på hva man må forvente å betale for et funkishus, men for å få et mer nøyaktig prisoverslag må man kontakte en entreprenør for å få et fullstendig prisoverslag til sitt prosjekt.
Totalkostnaden vil bli enda høyere hvis man trenger en tomt å bygge på, noe mange gjør. Vi har ikke valgt å ta med tomtepriser i vårt prisestimat, da dette ikke har noe med selve byggverket å gjøre, samtidig som prisene varierer enormt.
Hvis tomten er vanskelig å bygge på, vil kostnaden også gå opp. Ta derfor hensyn til hvor vanskelig tomten vil være å bygge på, før du kjøper tomt. Byggeprosjektet kan fort bli mye dyrere - hvis tomten er kompleks å bygge på.
Husk å ta hensyn til alle kostnadene når du budsjetterer. Forhør deg med flere entreprenører - før du velger den beste entreprenøren til ditt prosjekt. Husk å lese alle stipulasjonene i avtalen, slik at du ikke sitter igjen med svarteper.
Det enkleste vil være å legge ut prosjektet sitt på anbud. Da får man uforpliktende tilbud fra de beste entreprenørene i sitt område. Sammenlign deretter priser, design og løsninger.
Mange vil være tjent med å bygge et funkishus. Dette er funksjonelle boliger, som ikke koster mer enn tradisjonelle byggverk.
Designet er også svært moderne, og det er en av hovedårsakene til at mange velger å gå for funkisboliger.
Funkishus leveres også gjennom en rekke byggemetoder, noe som gjør at prisene vil være svært kompetitive, da man unngår å designe huset fra bunnen av.
Det er fullt mulig å bygge funkishus på en flate, også kalt ett plan. Dette er en svært fordelaktig måte å bygge på, men krever større tomt.
Hus over ett plan blir mer og mer populært. Det er en veldig funksjonell og stilfull løsning. Dessverre er ikke alle tomter kompatible. Det gjelder spesielt hvis man ønsker å bygge en større funkisbolig på ett plan.
Hvis man har en kompatibel tomt, kan det lønne seg å bygge funkishus på en flate. Da kan kostnadene være noe lavere, og funksjonaliteten høyere.
Man må regne med en gjennomsnittspris på rundt 33 000 kroner per kvadratmeter. Prisene kan variere mellom 27 000 kroner og 45 000 kroner per kvm.
Et funkishus på 200 kvadratmeter vil ha en gjennomsnittlig kostnad på 6,6 millioner kroner, men kan koste mellom 5,4 millioner og 9 millioner kroner.
Det finnes unntak avhengig av bosted, standard og hvor mye av jobben man gjør selv, men dette er et ganske nøyaktig prisoverslag når det kommer til hva man må forvente å betale i henhold til markedet.
Man kan kjenne igjen funkishus gjennom de funksjonelle løsningene og arkitekturen: Store vinduer, flate overflater, kantete konstruksjoner, minimalistisk stil.
Et funkishus vil også ha funksjonelle løsninger innvendig med store og oversiktlige rom. Disse designene er uhyre flinke til å utnytte arealet maksimalt, og tilrettelegger for at man kan ta i bruk hele arealet til huset.
Funkishus er lette å kjenne igjen med det moderne minimalistiske designet. Når man først har sett en funkisbolig kjenner man disse igjen umiddelbart.
Les mer:Slik kjenner du igjen minimalisme i produktdesign (Kilde NDLA.no)
Diskuter ditt neste prosjekt
Dekker hele Norge • Åpent 24 / 7 / 365 • Uforpliktende tilbud
Bli kontaktet