Økohus er et ganske nytt, og fremdeles svært lite utbredt fenomen, men mange velger fremdeles å gå for denne bærekraftige byggemetoden, som også kan være ganske budsjettvennlig i lengden.
Vi skal også en kjapp tur innom definisjonen til økohus, og fortelle mer om denne noe ukjente formen for hus.
Et økohus er et miljøbevisst hus med fokus på bærekraft og miljøvennlige løsninger med et lavt karbonavtrykk. Det er ikke slik at kun et spesifikt hus passer innenfor dette begrepet. Mange velger svært ulike løsninger.
Noen hus er mer økologisk bærekraftig enn andre. Noen velger hus som er ekstremt økologiske, mens andre går for de mest lavthengende fruktene.
En økologisk bærekraftig løsning, kan for eksempel være solkraft eller insulerende byggematerialer for å unngå å bruke mer strøm enn nødvendig.
Slik får man et lavere karbonavtrykk. Noe som er på agendaen til FN sine bærekraftmål. (Kilde, FN.no)
Et økohus kan være ekstremt økologisk ved å ta miljøbevisste valg av hensyn til lokalområdet, byggematerialer, vedlikehold, og andre ting.
Det finnes ingen fastsatte grenser på hva som kan defineres som et økohus, da de alle er økologisk fordelaktige på hver sin måte i varierende grad.
Et økohus vil i mange tilfeller koste litt mer enn tradisjonelle hus, men kan i enkelte tilfeller få en lavere pris. Man kan forvente å betale mellom kr 29 000,- og 50 000,- per kvadratmeter for et økohus av samme standard som et tradisjonelt hus.
Man kan forvente en gjennomsnittspris på rundt kr 37 000,- per kvm. Dette er noe dyrere enn alminnelige hus som har en gjennomsnittspris på rundt kr 33 000,- kvm.
Gjennomsnittsprisene ligger litt høyere enn alminnelige hus, mye på grunn av ekstra tilleggsinstallasjoner og tyngre byggetekniske løsninger med tanke på insulasjon osv.
Mange velger også å montere bærekraftig oppvarming i form av vann-til-vann varmepumpe. Det finnes enormt mange grep for å gjøre sin bolig så økologisk som mulig. Noen av disse medfører økte kostnader.
Dette vil øke prisen initialt, men det er mulig å spare penger på oppvarming over tid.
Det kan være vanskelig å møte alle de byggtekniske forskriftene (Kilde, DIKB.no) og samtidig bygge sitt økohus på en billig måte.
Hvis huset brukes som helårs- eller fritidsbolig, vil det være vanskelig å omgå disse kravene, men ønsker man å bygge et økohus i form av et minihus under 30 kvadratmeter - kan man bygge mye billigere.
Ja, veldig mange vil være tjent med å bygge et miljøbevisst økohus i Norge. Norge er et kaldt land, og ved å investere i husets oppvarmingsmetoder og insulasjon, vil man kunne spare penger over tid.
I tillegg til å spare penger, vil man også spare miljøet ved å ha et mindre karbonavtrykk. Mange velger derfor å bygge mer og mer økologisk, selv om man kanskje ikke tenker over det.
Nye byggtekniske krav kommer fortløpende, og svært mange av disse bidrar til å gjøre huset mer økologisk. Alminnelige moderne boliger som bygges i dag, vil i mange tilfeller være veldig like definisjonen av et økohus for en del år tilbake.
Tips: Vi anbefaler å legge prosjektet ut på anbud. Slik får man uforpliktende tilbud fra en rekke entreprenører i nærområdet som kan bygge økohus.
Vi finner svært mange fordeler med økohus, og da spesielt hvis hovedfokuset er på oppvarming og byggematerialer for å holde det vedlikeholdsfritt.
Dette kan gi store fordeler økonomisk, men vil også bidra til et lavere karbonfotavtrykk under selve konstruksjonen og over lengre tid.
Økohus vil ha en rekke fordeler personlig, men også for miljøet. Hvis man ønsker å bygge et ekstremt økologisk hus, vil det også ta hensyn til lokalmiljøet i form av dyreliv, planteliv og faunaen.
Dette er noen av de største fordelene med økohus:
Bærekraft: Bærekraft er viktig, og et økohus vil være et utmerket valg for de som ønsker å bidra til en økt grad av bærekraft i samfunnet.
Vi finner også noen ulemper med økohus, men disse er stort sett knyttet til økt byggekostnad, noe som i mange tilfeller tjener seg inn over tid.
Dette er noen av de største ulempene med økohus:
Økohus vil for mange være et svært fordelaktig og miljøbevisst alternativ ved å bidra til et lavere fotavtrykk, og samtidig ta hensyn til miljøet.
På grunn av strengere byggtekniske krav til nyere boliger vil de automatisk bli mer miljøvennlige når det kommer til strømforbruk og oppvarming.
Noe som tidligere ble ansett som et økohus, vil i dag være et helt alminnelig hus med velutviklete varmesystemer og effektiv insulasjon.
Selv om et økohus kan virke dyrere initialt, vil mange spare igjen hele eller deler av denne ekstra kostnaden over tid.
Et økohus vil være mer bærekraftig enn et mer tradisjonelt hus. På grunn av tunge byggtekniske forskrifter, er det dessverre vanskelig å bygge veldig usedvanlige og svært miljøbevisste økohus - uten ekstreme tilleggskostnader.
Kravene er mye strengere om man ønsker å bygge over 30 kvm, og samtidig bruke huset som et oppholdsrom for mennesker i form av bolig og hytte osv.
Vi anbefaler våre lesere å bygge noe økologisk, da dette faktisk kan spare seg over tid. Det vil i mange tilfeller lønne seg å ta de mest lavthengende fruktene - for eksempel ved å installere et varmesystem og insulere tilstrekkelig.
Et økohus vil i de fleste tilfeller koste mer å bygge enn tradisjonelle hus. Dette er på grunn av flere faktorer som for eksempel: Materialevalg, varmesystemer, ekstra insulasjon, og bruk av lokale leverandører osv.
Man må regne med å betale litt mer for et økohus, men mange av disse kostnadene vil betale seg inn igjen over tid. Dette vil spesielt være gjeldende om man velger å installere et effektivt varmesystem som bruker mindre strøm.
Ja, det vil være mer bærekraftig å bygge med fokus på det økologiske enn rent økonomiske. Man vil bidra på ulike måter gjennom lavere karbonfotavtrykk, mindre inngrep i naturen, lavere energiforbruk, mindre vedlikehold osv.
Avhengig av hvor økologisk man velger å bygge, kan det være svært bærekraftig å bygge et økohus. Dette er også noe vi ser bli implementert på større skala i hele Norge, gjennom strengere byggtekniske krav med fokus på bærekraft.
Svært mange vil dra nytte av å bygge litt mer økologisk. Det kan faktisk spare seg over tid i form av lavere strømregninger og vedlikeholdskostnader.
I tillegg sparer man miljøet i mye større grad enn ved å bygge mer tradisjonelt. Avhengig av hvor store inngrep man velger å gjøre, vil det i mange tilfeller lønne seg å gå for et økohus enn et tradisjonelt hus.
Forskjellen på et økohus og et tradisjonelt hus minsker for hver dag, da det stadig kommer nye byggtekniske forskrifter som stiller strengere krav til bærekraftige byggemetoder for tradisjonelle hus.
Nei, det finnes kataloghus og ferdigbygde hus som kan leveres nøkkelferdige! Man behøver ikke å engasjere en arkitekt til å tegne dette.
Som nevnt tidligere, begynner stadig flere relativt alminnelige hus å bli mer miljøvennlige. Da kan man gjøre enkle grep for å gjøre disse litt ekstra bærekraftig.
Det er også mulig å engasjere en arkitekt for å utbedre enkelte kvaliteter ved et ferdighus eller kataloghus. Dette kan være et billigere alternativ, enn å tegne hele huset fra bunnen av.
Les mer: Ferdighus vs arkitekttegnet hus - fordeler og ulemper.
Diskuter ditt neste prosjekt
Dekker hele Norge • Åpent 24 / 7 / 365 • Uforpliktende tilbud
Bli kontaktet