Minihus pris: Hva koster det i 2025?

Vurderer du å bygge et minihus? Vi skal vise deg oppdaterte priser i 2025! Vi vil kontinuerlig oppdatere prisene i henhold til markedet.
Finn riktig samarbeidspartner til prosjektet
Vi henter inn 3 tilbud på dine vegne
Kun tilbud fra serriøse leverandører
Få tilbud og kataloger fra flere husleverandører!
Gratis tjeneste
Rask hjelp
Takk! Vi setter deg i kontakt med opptil 3 elektrikere. Vi anbefaler at du svarer på anrop fra ukjente anrop de neste dagene/timene. Du har fått en kvittering på din e-post.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Minihus blir stadig mer populære, og dette kan sees i sammenheng med økonomien. Det er et svært fordelaktig valg økonomisk, og mange klarer seg på mindre areal. I denne artikkelen får du en komplett prisoversikt, i tillegg til mer informasjon om hva et minihus faktisk er. Uttrykket minihus har ofte ulike konnotasjoner - avhengig av hvem du spør, men sikter hovedsakelig til miniatyrhus under 30 kvm.

Hva er et minihus?

Først må vi etablere hva uttrykket minihus innebærer, slik at vi er på samme bølgelengde. Minihus refererer til hus under 30 kvadratmeter, og dette uttrykket blir benyttet om hverandre med uttrykket «Mikrohus». Mikrohus vil også være hus som er enda mindre enn 30 kvm, men disse faguttrykkene vil i mange tilfeller bli brukt om hverandre. I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i mikrohus som gjerne er 20-30 kvm, mens mikrohus vil være noe mindre på rundt 15kvm.

Minihus er en økonomisk gunstig investering for personer som gjerne ikke har behov for et stort bruksareal. Man kan omgå en del byggtekniske krav og søknadsprosesser, ved å bygge under 30 kvm. 

Les også: Minihus og Mikrohus: En komplett guide

Flere velger å bygge minihus. (Kilde, Pexels.com)

Hva koster minihus i Norge?

Et minihus kan koste fra kr 100 000,- hvis man bygger det selv, og helt opp til 1 500 000 eller mer - hvis man ønsker å få dette ferdigstilt med høy standard og mange fasiliteter. Man må også ta i betraktning kjøp av tomt, utviklingskostnader, standard, fasiliteter og design - alt dette vil føre til økte kostnader. Prisene vil variere svært mye fra bosted-til-bosted, og enkelte vil kunne bygge ekstremt billige minihus, mens andre gjerne betaler en del mer.

Det finnes ingen fasit på den endelige prisen hvis man velger å bygge eller designe minihuset selv, men mange leverandører tilbyr ferdighus. Da vil prisene være relativt fastsatt, avhengig av flere faktorer som for eksempel avstanden huset må sendes, og forberedelse av tomt osv. Kvadratmeterprisen kan ligge på alt fra kr 3 000,- til mer enn 50 000,- avhengig av prisfaktorene i avsnittet under.

Prisvariabler

Det er ekstremt mange variabler å ta med når man skal beregne endelig pris. Minihus er generelt mye billigere enn alminnelige boliger, da man kan omgå en rekke byggtekniske krav som ikke vil være gjeldende på boliger under 30 kvm.

Vi skal vise deg noen av de viktigste. Dette er noen av de viktigste punktene å ta i betraktning når du vurderer å anskaffe deg et minihus.

Dette er noen av prisvariablene:

  • Størrelse
  • Tomtepriser og bosted
  • Design og materiale
  • Fasiliteter (bad, kjøkken osv)
  • Standard
  • Fraktkostnader
  • Ferdighus eller bygge selv
  • Entreprenør/håndverker
  • Finansiering
  • Bruksformål
  • Søknadskostnader
  • Månedlige utgifter

Det finnes selvfølgelig en rekke andre prisfaktorer, men dette er de klart viktigste og samtidig de største utgiftspostene.

Nøkkelferdig minihus pris

Mange som kjøper minihus velger å gå for et nøkkelferdig produkt som enkelt kan installeres på tomten, eller i form av minihus på hjul! Dette kan i mange tilfeller være et fordelaktig alternativ, og i tillegg uhyre enkelt. Det finnes svært mange flotte og funksjonelle løsninger, men valgmulighetene av ferdighus er mye færre, enn hvis man velger å designe huset selv. Prisen for et nøkkelferdig minihus vil variere enormt, avhengig av de ulike prisvariablene, men man må forvente å betale mellom kr 200 000,- og godt over 1 000 000,- hvis man ønsker et ferdigbygd minihus.

Det finnes selvfølgelig unntak, men de er få. Prisene vil variere, avhengig av standard, fasiliteter, materialer, fraktkostnader og størrelse.

Hva koster det å bygge minihus selv?

Ønsker du å bygge minihus selv? Vi skal vise deg utgiftene man må forvente. Hvis man ønsker å bygge minihuset selv, vil de største kostnadene for selve huset være materiale og tomten. Det koster fra rundt kr 100 000,- og oppover å bygge minihus selv. Avhengig av bruksformål, størrelse, fasiliteter og materiale, vil kostnadene variere enormt. Ønsker man høy standard, stor størrelse og alt av fasiliteter - vil kostnadene være deretter.

Det kan være en lukrativ, men tidskrevende løsning. Hvis man har mye kompetanse fra tidligere, kan det være svært lønnsomt. Mangler man dette, bør man ta tiden man bruker i betraktning også.

Dette er noen av kostnadene relatert til det å bygge selve minihuset selv:

  • Materiale
  • Design
  • Størrelse
  • Fasiliteter
  • Bruksformål (søknadskostnader og høyere krav)
  • Arbeidstid (bør iregnes, såfremt man ikke har mye tid til rådighet eller lav lønn)

Dette er de viktigste punktene, men i enkelte tilfeller vil det også forekomme flere ting man må ta med i regnestykket. Vi har også skrevet en generell punktliste i avsnittet ovenfor, hvor det er flere variabler man også må ta i betraktning.

Månedlige utgifter

Man bør i tillegg ta med utgifter over tid - knyttet til minihuset, i form av månedlige og årlige utgifter. Dette gjelder i større grad, om man må leie eller kjøpe en ny tomt, og samtidig ønsker å bruke minihuset som helårsbolig. Huset i seg selv, kan være svært billig, men vil i noen tilfeller innebære større faste utgifter - månedlig og årlig. Dette er noe man må ta hensyn til når man vurderer å bygge et minihus. Mange må gjerne ta opp lån, betale kommunale avgifter eller skatte på eiendommen. Hvis man bygger på en tomt man allerede eier, kan kostnadene bli markant lavere.

Leie tomt til minihus

Mange som bygger minihus, velger å leie tomt - dette gjelder spesielt om man ønsker å kjøpe et minihus på hjul! Med et minihus på hjul, vil det være fordelaktig å leie tomten, men også noe dyrere i lengden. Dette påvirker de månedlige eller årlige kostnadene markant i forhold til det å eie egen tomt - spesielt om denne er nedbetalt i stor grad. Med et minihus på hjul, kan man også leie campingplasser.

Ofte må man regne med å betale noen tusenlapper eller mer i måneden for dette, og utgiftene kan fort bli rundt kr 2 000,- til 5 000,- eller mer. Prisene for å leie tomt vil variere svært mye fra område-til-område.

Bygge minihus på egen tomt

Ved å bygge minihus på egen tomt, er det mulig å spare en del penger over tid - er tomten i stor grad nedbetalt i tillegg, vil det være enda mer å spare. Må man kjøpe en ny tomt, så vil månedlige utgifter ofte være høyere, da det i svært mange tilfeller må eller bør finansieres gjennom lån. Prisen for ulike tomter varierer enormt, og det er vanskelig å forutsi hva kostnadene relatert til kjøp, finansiering, eller drift av tomten vil bli månedlig.

I noen tilfeller må man også utbedre tomten før man begynner å bygge. Dette vil påvirke kostnadene negativt.

Dette er variablene som spiller inn, i forhold til det å bygge minihus på tomt:

  • Bosted og lokasjon.
  • Må man kjøpe ny tomt?
  • Utbedring av tomt.
  • Finansiering.
  • Nedbetaling av lån.
  • Kommunale avgifter.

Les også: Slik bygger du minihus - hele byggeprosessen steg-for-steg

Mange velger å bygge minihus som et tilleggsbygg på egen tomt. (Kilde, Pexels.com)

Finansiering

Finansiering er i tillegg svært viktig når det kommer til den reelle kostnaden på minihuset! Ved å inngå en fordelaktig avtale, med en bank som gir deg gode renter og vilkår - vil man få en lavere kostnad over tid. De initiale kostnadene kan virke lave, men hvis man inngår en dårlig avtale - kan det være kostbart over tid. Derfor er det viktig å ha finansieringen på plass.

Ved å velge riktig finanstjeneste og korrekt bank, vil det være mulig å spare penger over livsløpet til minihuset og tomten. Kostnaden kan gjerne bli halvert over tid hvis man velger riktig finansiering til sitt minihus. Siden kostnadene tilknyttet et minihus kan være lave, kan det være fristende å inngå en avtale som kortsiktig ser bra ut, men som langsiktig vil være økonomisk ugunstig.

Minihus helårsbolig

Flere og flere velger å kjøpe et minihus for å bruke det som helårsbolig. Dette medfører økte kostnader, da det må ha høyere standard og flere fasiliteter enn et minihus som blir brukt til andre bruksområder. Minihus under 30kvm slipper unna de dyreste utgiftene når det kommer til byggtekniske krav og søknadsprosesser, og i enkelte tilfeller må man kun søke om tillatelse fra plan- og bygningsetaten i sin kommune. Ved å bygge minihus, hvor hovedintensjonen er å bruke det som helårsbolig, vil man måtte betale mer for å ha en viss levestandard. Man vil jo gjerne ha både toalett, kjøkken og andre fasiliteter man finner i moderne boliger.

Man må i tillegg forholde seg til ekstra lovverk regulert gjennom byggtekniske forskrifter. Boligen må være mindre enn 30kvm, én etasje uten kjeller, med en maks høyde på 4,5 meter over bakken. (Kilde, Dikb.no)

Minihus på hjul

Minihus på hjul blir mer og mer populært, og kan i tillegg brukes som en form for campingvogn, men mer stasjonær - den er vanskelig å flytte ofte. For mange vil et minihus på hjul være en god løsning. Hvis man for eksempel ikke eier tomt, kan et minihus på hjul være et utmerket valg. Da kan man enkelt flytte huset hvis man ønsker å flytte. Det er også mulig å bruke minihuset som en form for campingvogn, men det vil variere hvor enkle disse minihusene er å flytte fra minihus-til-minihus. Avstand vil også spille en rolle..

Prisen for et minihus på hjul er gjerne mellom kr 500 000,- og 1 000 000,-. Veldig mange selges for rundt kr 750 000,-.

Søknader og tillatelser for minihus

Ved å bygge en bolig under 30 kvm, vil man omgå svært mange byggtekniske krav - om man bygger mer enn 8 meter unna andre bygg. Enkelte typer bygg vil være unndratt i denne forskriften. Mange av kravene til reisning og bygging av byggverk vil være regulert gjennom den byggtekniske forskriften TEK17. (Kilde, Direktoratet for byggkvalitet)

I mange tilfeller må man også søke til kommunen for å få lov til å reise byggverket. Her er det store variasjoner fra kommune-til-kommune. Det er også strengere krav hvis man ønsker å disponere minihuset som helårsbolig.

Dette er regulert av plan- og bygningsloven, og alle byggverk som skal stå i mer enn 2 år er automatisk søknadspliktig.

Det er derfor viktig å sette seg inn i reglene som gjelder i den kommunen som man har tenkt å bygge i. Da unngår man strafferettslige krav i ettertid, og i verste fall kan byggverket rives, noe som kan være svært dyrt. Kravene er således mye færre, og enklere - hvis man ønsker å disponere bygget til andre ting enn helårsbolig, eller til oppholdsområder for mennesker.

Søknader og tillatelser medfører også økte kostnader, da disse må behandles av de rette instansene. Enkelte vil også behøve hjelp til å fylle ut søknadene korrekt, noe som innebærer å hyre inn noen profesjonelle.

Fordeler og ulemper

Minihus vil ha svært mange fordeler, men også en rekke ulemper! For mange er dette en ypperlig løsning, mens andre ikke vil finne de samme fordelene med et minihus. Et minihus kan brukes til ekstremt mye forskjellig. Fordelene og ulempene vil derfor ikke være gjeldende i alle tilfeller, men i de fleste. Vi erfarer at de fleste som går til innkjøp av et minihus stort sett er fornøyde, men at et mindretall mennesker gjerne føler at det er for lite. Dette gjelder spesielt om man skal bruke det som helårsbolig.

En av ulempene med minihus er størrelsen. (Kilde, Pexels.com)

Fordeler

Den største fordelen med et minihus er gjerne kostnaden. Her kan man i stor grad omgå flere tyngre søknadsprosesser og byggtekniske forskrifter, noe som vil senke byggekostnadene betraktelig.

Det finnes som sådan enda flere fordeler, men dette er noen av de største:

  • Kan være ekstremt økonomisk gunstig.
  • Enklere å bygge.
  • Mye billigere enn vanlige hus.
  • Mindre søknader og byggtekniske krav.
  • Kan brukes til helårsbolig, oppholdsrom, bod, gjestehus, hytte osv.
  • Mulig å kjøpe minihus på hjul som kan flyttes enkelt.
  • Lettere å få finansiering enn med småhus.
  • Miljøvennlig alternativ.
  • Minimalistisk livsstil.
  • Enkelt å vedlikeholde.

Mange vil dra store fordeler av å sette opp et minihus. Det vil være ekstra lukrativt, om man allerede kan ta i bruk en nedbetalt tomt man eier selv, eller gjennom familie/venner. Da unngår man mye av kostnadene rundt kjøp og leie av tomt.

Ulemper

Vi finner også noen store ulemper med minihus, og noen av disse er selvskrevne, da vi snakker om minihus - de er rett og slett miniatyriske! Ut over dette finner vi også andre ulemper. Mange vil som sagt dra store fordeler av å gå til innkjøp av et minihus, mens andre vil finne ulempene for graverende. De fleste av disse ulempene vil være gjeldende hvis minihuset brukes som helårsbolig, mens enkelte ulemper også kan ekstrapoleres til andre bruksformål

Dette er noen av de mest kritiske ulempene med minihus:

  • Minihus er under 30 kvm.
  • Det er en ekstremt minimalistisk livsstil.
  • Ikke like funksjonelt for familier eller flere personer.
  • Mindre prisstigning enn større hus.
  • Lite oppbevaringsplass.
  • Det finnes få minihus på markedet.
  • Vanskelig å ha gjester på besøk.

Er det lov å bo i minihus i Norge?

Ja, det er fullstendig lovlig å bo i minihus i Norge. Man kan bruke minihus både som helårsbolig og fritidsbolig. Vi har tidligere pratet en del om bruk av minihus som helårsbolig, og dette medfører selvfølgelig at man også bor i huset. Så lenge man skal oppholde seg i minihuset over lengre perioder eller kortere tid, vil mange av de samme forskriftene være gjeldende. Man må forholde seg til forskriftene og plan- og bygningsetaten hvis man ønsker å bo i minihuset.

Husk at det er strengere krav til minihus som brukes til oppholdsområder for mennesker, i form av bolig eller hytte. Sett deg inn i lovverket og forskriftene før du begynner å bygge med utgangspunkt i hva ditt minihus vil bli brukt til.

Minihus over 50 kvm eller 80 kvm

Vi ser at mange bruker disse to størrelsene når de snakker om minihus, men dette er småhus - og vil ikke være gjeldende når man bruker fagutrykket «minihus».

Vi følte derfor at vi måtte ta med et avsnitt som forklarer at minihus og småhus er to vidt forskjellige ting. Minihus vil være mye mindre regulert enn småhus på 50 kvm eller 80 kvm. 

Småhus vil ha de samme byggtekniske kravene og søknadspliktene som større boliger, og vil ikke dra nytte av de samme fordelene som minihus.

Det er som sådan fullt forståelig at enkelte kaller hus på 50 kvm eller 80 kvm for minihus, men dette er i praksis småhus. 

Velg riktig entreprenør

For å betale minst mulig, og samtidig få det beste resultatet - er det viktig å velge riktig entreprenør! Dette er spesielt gjeldende om man tar på seg store prosjekter - da kan en totalentreprenør være det beste valget. Det beste og enkleste er å legge jobben ut på anbud. Da får man uforpliktende tilbud fra entreprenører som leverer tjenester i sitt område. Man kan spare både tid og penger ved å legge jobben ut på anbud.

Det er sjeldent slik at man finner den beste entreprenøren med en gang. Vi anbefaler alle våre lesere å forhøre seg med flere leverandører for å sjekke prisene i markedet, og samtidig velge riktig entreprenør for ditt oppdrag. Be gjerne om referanser, og ta en titt på firmaet online - før du velger å inngå en avtale. Les avtalen skikkelig - i tilfelle det finnes noen stipulasjoner man ikke får med seg innledningsvis. Det kan fort bli dyrt hvis man bommer.

Minihus kan også bygges som en form for fritidsbolig. (Kilde, Pexels.com)

Oppsummering

Fremdeles usikker på hva et minihus koster? Vi har gitt våre lesere en komplett innføring i gjeldende markedspriser for ulike typer minihus i 2025! Vi holder prisene oppdatert kontinuerlig. Kort fortalt kan prisene avvike svært mye, avhengig av de mange prisvariablene. Det billigste - rent økonomisk, vil alltid være å bygge selv, men det er viktig å regne med arbeidstiden i budsjettet.

Tid er for mange penger - og da lønner det seg ikke alltid å bygge selv, selv om det er billigere. Mange vil være tjent med å kjøpe et nøkkelferdig minihus eller hyre inn en entreprenør som kan gjøre hele jobben alene - eller store deler. Minihus er hus under 30 kvadratmeter, og det vil være unndratt mange byggtekniske forskrifter, søknadskrav og andre kostbare utgifter. Det er en av hovedgrunnene til at minihus er så populære.

Mange ønsker også å bestille minihus på hjul. Disse kan enkelt flyttes rundt, og kan i tillegg brukes som campingvogn. Man unngår også å søke til plan-og bygningsetaten hvis minihuset ikke blir stående i mer enn 2 år - i enkelte tilfeller. Vi vil også anbefale våre lesere å tenke fremover i tid! Minihus vil være økonomisk gunstig for mange, men har noen ulemper med seg. Hvis man ønsker å stifte familie i nær fremtid, vil et minihus ikke være tilstrekkelig for mange familier.

Lykke til med ditt minihus fra gjengen i Kjøphus.no! Minihus er et utmerket alternativ, så lenge man drar nytte av de mange fordelene til dette lille miniatyrhuset!

NORGES STØRSTE PÅ MINIHUS

Diskuter ditt neste prosjekt

Dekker hele Norge • Åpent 24 / 7 / 365 • Uforpliktende tilbud

Bli kontaktet