Mikrohus pris: Hva koster det i 2025?

Mikrohus er en betegnelse på hus under 30 kvm, men hva koster det for et mikrohus i 2025? Vi skal gi våre lesere en komplett innføring i hva man kan forvente å betale for et miniatyrhus i form av et mikrohus.
Finn riktig samarbeidspartner til prosjektet
Vi henter inn 3 tilbud på dine vegne
Kun tilbud fra serriøse leverandører
Få tilbud og kataloger fra flere husleverandører!
Gratis tjeneste
Rask hjelp
Takk! Vi setter deg i kontakt med opptil 3 elektrikere. Vi anbefaler at du svarer på anrop fra ukjente anrop de neste dagene/timene. Du har fått en kvittering på din e-post.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Mange velger å gå for mindre boareal, for å få ned byggekostnadene og boutgiftene i en trangere økonomisk hverdag. Minimalisme og bærekraftighet er også i sterk fremmarsj, og vil være en av hovedgrunnene til at mange vurderer mikrohus. Mikrohus kan brukes til flere ting, og må ikke nødvendigvis brukes som helårs- eller fritidsbolig. De kan ha flere bruksformål som for eksempel: Oppholdsrom, eller et lite gjestehus  - hvis man ønsker å ha gjester, men ikke har plass.

Hva er et mikrohus?

Mikrohus er i praksis det samme som et minihus, ofte omtalt som  «tiny house» på engelsk. Disse to fagutrykkene blir brukt om hverandre når det kommer til boliger og byggverk under 30 kvm.  Enkelte benytter gjerne uttrykket mikrohus for hus som er enda mindre enn minihus, men disse to begrepene er i praksis det samme.

Et mikrohus vil være unndratt en rekke byggtekniske krav og søknader til plan-og bygningsetaten. Dette er en av grunnene til at de blir mer og mer populære i Norge. Man slipper unna en del av kostnadene assosiert med det å bygge bolig.

Mikrohus vil være et svært fordelaktig valg for mange, men med sine restriksjoner på 30 kvm, kan det bli noe lite for enkelte personer - og da spesielt familier.

Les også: Minihus og mikrohus - Enkel guide?

Hva koster et mikrohus?

Et mikrohus kan koste under 100 000 kroner eller mer enn 1 500 000 kroner - alt ettersom. Det er svært mange prisvariabler å ta i betraktning, og disse vil til sammen utgjøre den endelige prisen.

Ønsker man å bruke boligen til helårs- eller fritidsbolig, vil prisen ligge i det høyere prisjiktet. Mange velger å bygge mikrohus som en addisjon til hagen, oppbevaringssted eller gjestehus med kun senger - da vil prisen bli markant lavere.

Hvis man har behov for alt av fasiliteter man kan forvente i en normal bolig, vil prisen igjen bli mye dyrere på grunn av byggtekniske krav, søknader, dyre installasjoner og større utgifter til materialer.

Velger man å bygge store deler eller hele mikrohuset selv, vil kostnadene selvfølgelig være mye lavere. Mange velger å gjøre dette, men det kan lønne seg med litt byggfaglig kompetanse - eller å samarbeide med en entreprenør.

Prisfaktorer

Den endelige prisen på ditt mikrohus vil variere voldsomt, avhengig av ulike prisfaktorer. Vi skal gå gjennom noen av de viktigste faktorene - slik blir det lettere å få et godt overblikk over hva man må ta hensyn til.

Det kan være mye penger å spare ved å ta riktige valg. Vi skal vise deg noen av prisfaktorene, som vil gi store utslag når det kommer til den endelige prisen og kostnader over tid.

Dette er noen av de viktigste prisfaktorene når man skal kjøpe eller bygge mikrohus:

  • Størrelse: Et mikrohus på 30 kvm vil naturligvis være dyrere enn et identisk mikrohus på 15 kvm. Det kan være store og mindre forskjeller i pris, avhengig av størrelse, produsent og materialer brukt.

  • Finansiering: Finansiering er ofte noe som blir glemt når det kommer til kjøp av mikrohus, da de er billige. Her kan det være mye å spare ved å velge riktig finansiering gjennom en bank med gunstige vilkår.

  • Entreprenør og produsent: Det er i tillegg viktig å velge kompetent og billig entreprenør eller leverandør, for å få det beste resultatet til den laveste prisen.

  • Materiale og design: Høyere standard vil gi høyere priser. Vi finner store forskjeller i markedet på nøkkelferdige hus i forhold til standarden og designet.

  • Kompleksitet og addisjoner: Et komplekst byggverk eller en vanskelig tomt å jobbe på, vil øke kostnaden betraktelig. Det samme gjelder tilleggsløsninger eller andre addisjoner til mikrohuset. Dette gjelder spesielt på nøkkelferdige modulhus.

  • Tomt: Kostnader knyttet til tomten spiller også en stor rolle i den endelige prisen. Hvis man allerede eier en nedbetalt tomt, vil kostnadene bli markant lavere.

  • Søknader og byggtekniske krav: Søknader og byggtekniske forskrifter vil også kunne øke kostnaden markant. Sett deg inn i reglene for det byggverket du ønsker å reise i forkant eller forhør deg med entreprenøren.

  • Månedlige og årlige utgifter: Dette er også noe som vil gi utslag på den totale kostnaden over tid. Denne utgiftsposten består i stor grad av finansiering, leie av tomt og kommunale avgifter osv.

Hva koster mikrohus på hjul?

Et mikrohus på hjul har en gjennomsnittspris på rundt kr 750 000,-, men man finner også dyrere og billigere varianter. Mye avhenger av størrelsen, fasiliteter og standarden.

Mange velger derfor å kjøpe mikrohus på hjul! Disse er lettere å flytte rundt, og kan i tillegg brukes som en form for campingvogn - om ønskelig.

Perfekt for deg som liker å oppleve nye ting, i en mer komfortabel setting!

Mikrohus på hjul, kan også brukes som en mer fast installasjon. Man behøver ikke å flytte på disse kontinuerlig, men det kan være deilig å ha muligheten. Disse kan ha relativt høy standard, men ofte noe lavere enn faste installasjoner.

Fordeler med mikrohus på hjul:

  • Lett å flytte på.
  • Lavere bokostnader.
  • Kan brukes som campingvogn.
  • Unngå søknader til kommunen og byggtekniske forskrifter i større grad.

Ulemper med Mikrohus på hjul:

  • Veldig minimalistisk.
  • Ofte mindre fasiliteter enn faste installasjoner.
  • Det kan være vanskelig å finne en tomt å leie i korte perioder.
  • Avhengig av størrelse, kan huset være vrient å frakte.
  • Vann og avløp kan bli problematisk.
  • Krav til vekt og bredde, hvis man vil frakte huset selv.

Bygge mikrohus selv - pris

Det er mulig å bygge mikrohus selv til en pris pålydende kr 50 000,- til 1 500 000,- eller mer. Hvis man ikke ønsker å bruke mikrohuset som en boenhet, bygger lite, og samtidig unngår installasjon av alt av fasiliteter, kan det bli svært billig.

Mange velger å bygge mikrohus selv, og dette kan føre til at kostnadene drastisk går ned, men man bør inkludere sin egen arbeidskraft i budsjettet.

Det er også viktig å tenke på at standarden og utførelsen kan bli dårligere, ved å utføre all jobben selv - uten relevant erfaring.

Skal man bygge huset som en helårs- eller fritidsbolig, må man regne med å ligge i den øverste prisklassen. Det kan være en del billigere å bygge huset selv, men avhengig av bruksformål - bør man ofte få hjelp av noen profesjonelle.

Dette gjelder spesielt når det kommer til våtrom, elektriske installasjoner, og andre ting som er regulert i henhold til TEK17 (Kilde, Direktoratet for byggtekniske forskrifter). Da må man i enkelte tilfeller få hjelp av autoriserte håndverkere.

Hvis mikrohuset i tillegg blir stående i mer enn 2 år, er det i alle tilfeller søknadspliktig til plan-og bygningsetaten i din kommune. I noen tilfeller vil det lønne seg å hyre inn en entreprenør, selv om de kun brukes til en liten del av byggeprosjektet.

Tips: Slik er byggeprosessen til et minihus. (Kilde, Kjøphus.no)

Fordeler og ulemper

Mikrohus har ekstremt mange fordeler, men også noen større ulemper man bør være klar over. Mange velger i dag å bygge mikrohus på grunn av det økonomiske incentivet, men vi finner også andre fordeler med denne typen hus.

Bærekraft og minimalisme er også i fremmarsj, noe vi ser tvert over fjøla. Dette er også en fordel for mange som velger å bygge mikrohus. Alle har ikke behov for større boliger, og kan leve veldig fint på et mindre boareal.

Fordeler

Dette er noen av de største fordelene med mikrohus:

  • Økonomi: Mange velger å bygge eller kjøpe mikrohus på grunn av de ekstreme økonomiske incentivene. Man kan få mikrohus svært billig, avhengig av bruksformål, standard og størrelse.

  • Bærekraft: Bærekraft er et annet område hvor mikrohus og andre minimalistiske løsninger skiller seg positivt ut. Dette er noe vi ser at de fleste regjeringer og organisasjoner prioriterer. (Kilde, FN.no)

  • Minimalistisk livsstil: Stadig flere mennesker ønsker å gå over til en mer minimalistisk livsstil. Denne typen livsstil har flere fordeler i seg selv, og er i tillegg svært økonomisk fordelaktig.

  • Lavere boutgifter: I tillegg til lavere innkjøpspris, vil man også ha lavere boutgifter relatert til et mikrohus i forhold til et konvensjonelt hus. Lavere tomte- og leiepriser, kommunale utgifter, vedlikeholdskostnader, månedlig finansiering osv.

  • Mobilitet: Minihus og minihus på hjul vil gi deg mye større grad av mobilitet når det kommer til flytting. Dette gjelder spesielt minihus på hjul, som enkelt kan flyttes.

Ulemper

Dessverre finner vi også noen ulemper med mikrohus. De er naturligvis små av natur, og alle er i praksis under 30 kvm. Dette kan for enkelte personer, par eller familier være for lite i lengden.

En annen ulempe er kvaliteten og størrelsen på fasilitetene. Det kan i tillegg være vanskelig å finne mindre tomter som står i stil med mikrohuset.

Dette er noen av ulempene med mikrohus:

  • Størrelse: Mikrohus er små. Enkelte har behov for mer areal å boltre seg på. Dette gjelder spesielt for familier med flere personer.

  • Dårligere investeringsobjekt: Et minihus vil ha lavere prisstigning enn mer konvensjonelle boliger, og vil i mange tilfeller være en dårligere investering langsiktig. Heldigvis blir mikrohus mer populært.

  • Mindre og dårligere fasiliteter: Boareal er en ting, men man må også inngå kompromisser, når det kommer til fasiliteter og løsninger som for eksempel: Kjøkken, bad og oppbevaringsplass osv.

  • Tomt: Det kan være vanskelig å finne en passende tomt til sitt minihus hvis man må leie eller kjøpe tomt. Mange tomter skilles ut på en måte som sikrer størst profitt, og disse er ofte større enn hva et minihus krever.

Velg riktig entreprenør og leverandør

Vi anbefaler alltid å legge jobben ut på anbud for å få prisoverslag fra flere entreprenører og leverandører direkte. Slik kan man saumfare markedet på en enkel og uforpliktende måte.

Det er viktig å finne riktig leverandør eller entreprenør til sitt prosjekt. Det kan være store prisforskjeller på markedet fra entreprenør-til-entreprenør, derfor er det viktig å bruke litt ekstra tid og energi til å finne rett entreprenør til sitt prosjekt.

Dette er en av utgiftspostene man kan spare mest på, og svært mange vil være tjent med å gjøre litt forarbeid før de går til innkjøp av dyre tjenester eller nøkkelferdige mikrohus.

Oppsummering

Vi har vist våre lesere de viktigste prisfaktorene, og hva man må forvente å betale for et mikrohus. Den endelige prisen for et mikrohus vil variere mye. Et mikrohus har mange bruksområder - derfor finner vi også store prisforskjeller.

Enkelte velger å bruke mikrohuset som bod, mikrohus på hjul, gjestehus, helårs- og fritidsbolig, eller et tillegg i hagen hvor man kan oppholde seg innendørs. Prisene kan derfor bli svært lave, men også ganske høye.

Mikrohus er som sådan alltid billigere enn mer konvensjonelle hus med større areal. Denne type hus vil omgå en rekke byggtekniske forskrifter og ulike søknadskrav. Dette er en av hovedgrunnene til at mikrohus er så populære.

Det enkleste er å legge prosjektet ut på anbud. Ved å gjøre dette, vil man kunne innhente uforpliktende tilbud direkte fra sofakroken - fra mange av de beste entreprenørene av tjenester i ditt område.

Ofte stilte spørsmål om mikrohus pris

Hvor finner jeg mikrohus til salgs?

Hvis man ønsker å kjøpe et allerede ferdigbygd mikrohus, kan man søke på nettsider som finn.no eller ta kontakt med en av de mange eiendomsmeglerne i området man ønsker å kjøpe mikrohus.

Ønsker man derimot å bygge nytt eller kjøpe et nytt ferdigbygd mikrohus, kan man legge jobben ut på anbud eller selv ta kontakt med ulike entreprenører og produsenter av mikrohus.

Lønner det seg med mikrohus?

Ja, for mange vil det lønne seg å bygge eller kjøpe mikrohus. Dette er i de fleste tilfeller et svært økonomisk gunstig valg, som i tillegg har flere markante fordeler. Det er et bærekraftig og minimalistisk valg, og vil komplimentere denne livsstilen.

Mikrohus har i tillegg mange bruksområder utenom helårs- og fritidsbolig. Det er en fin addisjon på tomten, og kan brukes som bod, oppholdssted i hagen eller som en form for gjestehus. Da trenger man heller ikke alt av fasiliteter.

Andre vil finne lite verdi i et mikrohus. Dette er mindre byggverk under 30 kvm. For mange vil dette bli for minimalistisk og direkte dysfunksjonelt. 

Hva er reglene for mikrohus?

Regler, forskrifter og krav til mikrohus vil forandre seg avhengig av bruksformål og andre ting. Det er for eksempel mye strengere krav til mikrohus for boformål enn bruk som bod osv.

For å ta i bruk fordelene med et mikrohus til boformål, må det være under 30 kvm, én etasje uten kjeller, og ha en makshøyde på 4,5 meter over bakken. De nye reglene kom 1.juli 2023, og gjør det enklere og billigere å bygge mikrohus.

Hvis man ikke skal bruke mikrohuset til en helårsbolig, vil færre krav gjelde. Dette innebærer at man bygger mer enn 8 meter fra andre boliger. Kort fortalt så vil kravene variere, avhengig av hva du faktisk skal bruke mikrohuset til.

Mikrohus i Norge - er det populært?

Vi ser en eksplosjon i antall mikrohus i Norge etter at de nye reglene ble innført i 2023. Denne nye oppdateringen av byggtekniske forskrifter for mikrohus gjør at man enklere kan omgå tunge krav og regelverk knyttet til bygging av bolig.

Mange velger derfor å gå til anskaffelse av et mikrohus. Det nye regelverket legger til rette for at man kan bygge større deler av mikrohuset selv, noe mange velger å gjøre. 

De nye reglene gjør at folk uten erfaring, kan utføre en større del av byggeprosessen, noe som er svært lukrativt for bunnlinjen til prosjektet.

NORGES STØRSTE PÅ MINIHUS

Diskuter ditt neste prosjekt

Dekker hele Norge • Åpent 24 / 7 / 365 • Uforpliktende tilbud

Bli kontaktet