Et minihus er en liten bolig, ofte på under 50 kvadratmeter, som kan være fastmontert på en grunnmur eller bygget på hjul. Husene er designet for å ha alle nødvendige fasiliteter, som kjøkken, bad, soverom og oppholdsrom. Siden minihusene er små i størrelse, vil man ofte finne plassbesparende og multifunksjonelle løsninger som gjør at man får utnyttet den lille plassen man har på best mulig måte. Minihus kan brukes som en fast helårsbolig, som fritidsbolig eller som et ekstra bygg på tomten du allerede har.
Minihus faller under plan- og bygningsloven, som regulerer alt fra plassering til tekniske krav. Selv om mange forbinder minihus med frihet og mobilitet, er det verdt å merke seg at også små hus må oppfylle kravene i loven, på lik linje med større hus og boliger. Hvilke lover og regler som gjelder for minihuset er avhengig av hvordan det skal brukes og hvor det skal plasseres. Lovverket har som hensikt å sikre trygg bruk, hensyn til naboer og miljø, og en bærekraftig utvikling.
Hvor du kan plassere et minihus avhenger av reguleringsplanen for tomten du ønsker å bruke. Dersom tomten er regulert for boligformål, er det som regel mulig å sette opp et minihus som en fast bolig. Men det må likevel oppfylle kommunens krav til bygge- og søknadsprosesser. På tomter som er regulert til fritidsboliger, kan man også sette opp minihus. Men da til formål om bruke den som hytte eller fritidsbolig, og ikke som et fast bosted. Ligger derimot tomten i et område som er regulert til landbruk, trenger du dispensasjon for å kunne sette opp et minihus. Dette avhenger av kommunens regler og vurderinger for arealbruk. Uansett hvor du tenker å sette opp et minihus, anbefales det å undersøke reguleringsplanen og snakke med kommunen før du går videre med planene.
Som hovedregel må du sende inn en byggesøknad til kommunen når du planlegger å bygge eller plassere et ferdigmontert minihus på en tomt. Dette gjelder spesielt hvis huset er større enn 50 kvadratmeter, eller dersom det skal kobles til vann og avløp. Søknaden må inkludere informasjon om plassering, fundament, tekniske løsninger og hvordan huset tilfredsstiller plan- og bygningsloven.
Unntak fra søknadsplikt kan gjelde dersom du bygger et minihus som er mindre enn 50 kvadratmeter i størrelse, og det plasseres minst 1 meter fra nabogrensen og andre bygg på tomten. I tillegg kan ikke mønehøyden være høyere enn 4 meter. Selv om ikke alle bygg er søknadspliktig, kan det likevel være lurt å informere kommunen om planene dine for å unngå eventuelle problemer i etterkant.
Minihus som brukes som fast bolig må oppfylle kravene i byggteknisk forskrift (TEK17). Dette inkluderer blant annet krav til:
Minihus på hjul kan være unntatt enkelte tekniske krav, men dette avhenger av hvordan de brukes og hvor lenge de skal stå på samme sted.
Dersom tomten har tilgang til offentlig vann og avløp, må du koble minihuset til dette systemet, i henhold til kommunens regler. På tomter som ligger mer avsides til, kan alternative løsninger som for eksempel biotoalett og gråvannsanlegg være et alternativ. Tilkobling til strømnettet er en annen nødvendighet for boliger som er ment til helårsbruk. Solcellepaneler kan også være et alternativ dersom man ønsker en mer bærekraftig og selvforsynt løsning. En kombinasjon vil likevel ofte være det beste alternativet for å sikre at man har kontinuerlig strømforsyning. Kommunen kan også stille krav til avfallshåndtering, dette inkluderer kompostering av biologisk avfall fra biotoalett.
Minihus på hjul kan falle inn under ulike regelverk avhengig av hvordan de brukes, og hva de defineres som. Mobile minihus kan klassifiseres som kjøretøy eller midlertidige bygg. Hvis huset brukes som et mobilt hjem som flyttes regelmessig, må det forholde seg til reglene i vegtrafikkloven. Men dersom huset skal stå på et sted for en begrenset periode, kan det også måtte forholde seg til reglene for midlertidige bygg, som man finner i plan- og bygningsloven.
Det å bo i et mindre hus kan over tid være betydelig rimeligere enn det å bo i en tradisjonell bolig. Dette er blant annet på grunn av lavere kostnader til oppvarming, strøm og vedlikehold. Likevel er det viktig å ta høyde for en del utgifter og vurdere disse nøye for å kunne få et realistisk bilde av de totale kostnadene.
Utgiftsposter som er verdt å merke seg og ta med i planleggingen er følgende:
Det å bo i et minihus i Norge kan være både spennende og bærekraftig, men det krever også nøye planlegging, og man må forholde seg til gjeldende lover og regler. Fra byggesøknader og tekniske krav til miljøhensyn og naboforhold, er det mange faktorer man må vurdere. Med god planlegging og forståelse av lokale bestemmelser kan drømmen om et minihus bli en realitet som gir frihet, fleksibilitet og en mer bevisst livsstil.
Diskuter ditt neste prosjekt
Dekker hele Norge • Åpent 24 / 7 / 365 • Uforpliktende tilbud
Bli kontaktet