Atriumhus ferdighus pris: Hva koster det i 2025?

Ønsker du å bygge et atriumhus i form av et ferdighus/kataloghus, men er usikker på hva det kommer til å koste? Vi skal vise deg hva du må forvente å betale for et atriumhus i 2025 - og litt til!
Finn riktig samarbeidspartner til prosjektet
Vi henter inn 3 tilbud på dine vegne
Kun tilbud fra serriøse leverandører
Få tilbud og kataloger fra flere husleverandører!
Gratis tjeneste
Rask hjelp
Takk! Vi setter deg i kontakt med opptil 3 elektrikere. Vi anbefaler at du svarer på anrop fra ukjente anrop de neste dagene/timene. Du har fått en kvittering på din e-post.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Atriumhus er en usedvanlig byggeform, men blir oftere brukt når flere hus skal bygges tett, som en form for borettslag. Selv om det i mange tilfeller brukes i regi av borettslag, kan man fint bygge slike hus på egen hånd.

Disse L-, U- og O-formede husene, som gjerne blir bygd med kun én etasje, begynner å bli populære igjen. Denne typen hus var veldig populært å bygge i Norge på 1950-1960-tallet.

Obs! Med O-form menes både runde og firkantete atriumhus med fire vegger eller en sirkulær form. (Runde atriumhus er veldig uvanlig)

Hva er et atriumhus?

Et atriumhus er et hus med O-, U- eller L-form som veldig ofte har et atrium mellom de to, tre eller fire husveggene.

I moderne tid blir det som regel bygget med enten U- eller L- form, men man finner fremdeles moderne atrium med 4 vegger.

Ordet «Atrium» (kilde, Wikipedia.no) brukes når det er snakk om en bakgård/hage som tilhører et hus eller borettslag, men ordet ble tidligere brukt om åpne tak på innsiden av byggverk med 4 vegger.

Atriumhus kan være et svært gunstig valg når man ønsker å bygge hus, og selv om mange tenker på eldre borettslag når de hører ordet atriumhus, vil mange kunne dra fordeler av et atriumhus, selv om man bygger på egen hånd.

Atriumhus blir ofte bygget med kun én etasje, men det er fullt mulig å bygge et atriumhus med flere etasjer.

Noen av fordelene med selve formen av et atriumhus vil forsvinne, men ikke alle. Et eksempel på dette kan være økt grad av skygge på eiendommen og boligen.

En moderne versjon av et L-formet atriumhus på to plan. Vi kan se at garasjen utgjør den lengste veggen (Kilde, Pixabay)

Hva koster et ferdighus av hustypen atriumhus?

Gjennomsnittlig pris per kvm ligger på rundt 33 000 kroner. Et hus på 150 kvm vil da koste rundt 4,5 millioner kroner. Atriumhus vil i mange tilfeller koste cirka det samme som et tradisjonelt hus, men kan være billigere.

Man kan finne billigere, men også dyrere ferdigbygde atriumhus.Prisene vil ligge mellom 27 000 og 50 000 kroner. Det vil alltid være store forskjeller i pris når det kommer til hus, da det er mange faktorer å ta hensyn til.

De billigste modellene vil ha lavere standard, og vil alltid være på ett plan. Dette kan bidra til en lavere kostnad, men et atriumhus gjør seg også best på ett plan.

Selv om utsalgsprisen for selve huset ser lav ut, vil det svært ofte komme andre utgifter i tillegg. Man må selvsagt få en entreprenør til å bygge huset, i tillegg til kjøp av tomt og fraktkostnader - avhengig av bosted osv.

Ferdighus eller arkitekttegnet?

Ferdighus er en billigere løsning i de aller fleste tilfeller, men da er man låst til de valgmulighetene som finnes på markedet. Et arkitekttegnet atriumhus vil gi deg mye større valgfrihet.

Ferdighus med atrium vil ofte være store, og stort sett alle atriumhus på markedet er over 150 - 200 kvm. Ønsker man et mindre hus, kan det lønne seg å hyre inn en arkitekt - ferdighus er som regel det beste valget økonomisk.

Problemet med ferdighus er at man blir låst til de designene og løsningene som leveres. Det er i noen tilfeller mulig å gjøre mindre eller større endringer gjennom en arkitekt, men dette vil variere mye fra produsent-til-produsent.

Sammenligningstabell med de viktigste forskjellene knyttet til det å bygge ferdighus eller arkitekttegnede atriumhus:

Kriterium Ferdighus Arkitekttegnet hus
Pris Lavere og fastere priser Høyere og variabel
Byggetid Rask Lengre
Tilpasning Begrenset Mer frihet
Kvalitet Standardisert Valgfritt
Design Masseprodusert Unikt og personlig
Byråkrati Enklere Mer omfattende

Lønner det seg med ferdighus av hustypen atriumhus i Norge?

Atriumhus er et usedvanlig, men også gunstig valg for mange. Vi finner en rekke fordeler med denne byggemetoden, men dessverre også noen ulemper.

Atriumhus er en av de hustypene som i større grad vil skille seg ut både negativt og positivt, kontra mer tradisjonelle hustyper.

En av de største fordelene med Atriumhus, er at denne byggemetoden egner seg svært godt for bygging på ett plan, men det er også en av de største ulempene.

Mange regioner i Norge vil være svært egnet for ferdighus av hustypen atriumhus - enten man velger L-, U- eller O- form.
Et atriumhus vil ha noen særegne egenskaper som gjør at dette byggverket egner seg ekstra godt i Norge. Man kan for eksempel skjerme for vind på en enkel måte.

Ferdighus er også et billigere alternativ enn å tegne huset fra bunnen av. Norge er et dyrt land å bygge i. Mye på grunn av strenge byggtekniske krav, høye avgifter og arbeidskostnader. Da er det kjekt å kunne bygge ferdighus.

Les også: Skal du bygge hus? Her får du noen flotte tips og gode råd til hvordan du kan gjøre dette på en effektiv og budsjettvennlig måte.

Atriumhus gjør det kjekkere å oppholde seg utendørs. (Kilde, Pixabay.com)

Fordeler

Et atriumhus vil naturligvis ha noen unike og fordelaktige egenskaper. Mange av disse er nok delvis gjeldende for mer tradisjonelle boliger også, mens enkelte i større grad kun er gjeldende for atriumhus eller ferdighus.

Noen av de største fordelene med et ferdighus med hustypen atriumhus:

  • Sol- og vindskjerming: Vindskjerming  inni selve atriet/hagen, men også større deler av huset. Solskjerming kan komme godt med på soverommene for å holde dem avkjølt om sommeren.
  • Mange funksjoner: Man kan velge hvilken fasong man vil ha, hvilken retning huset skal vende, og velge selv hvor man ønsker å innrede ulike typer rom i forhold til vind- og solskjerming, støy, innsyn osv.
  • Støydempende og økt privatliv: Et atriumhus kan bygges slik at det fungerer støydempene i forhold til naboer, trafikk og annen støy, og kan i tillegg øke privatlivet ved å skjerme for innsyn.
  • Naturlig lys og ventilasjon: Atriumhus vil ofte bidra til å øke mengden naturlig lys innendørs og utendørs. Det kan også bidra til økt ventilasjon innendørs gjennom sine åpne planløsninger.
  • Bygges ofte på ett plan: Det å bygge på ett plan fører igjen til noen ekstra fordeler. Det bidrar til økt trivsel for svært mange, og gjør det enklere å slå sammen inne- og uteareal i en sømløs overgang. Mange tilbringer ofte mer tid utendørs også, når det er så lett tilgjengelig og skjermet.
  • Lettere å koble ute- og inneområder sammen: Svært mange eneboliger i form av atriumhus, vil være bygd på en måte som gjør det enklere å koble inneområdene sammen med med uteområdene - i dette tilfellet atriet.
  • Kompetitive priser: Ferdighus/kataloghus, vil ha svært kompetitive priser, i forhold til mer tradisjonelle typer byggemetoder. Atriumhus kan også være billigere å bygge, da det ofte bygges på ett plan.

Ulemper

Dessverre finner vi også noen ulemper med atriumhus levert som ferdighus. Noen av disse er ganske innlysende, mens andre gjerne vil overraske.

Dette er noen av de mest graverende ulempene med atriumhus og ferdighus:

  • Færre valgmuligheter: Fasongen til et atriumhus og dets popularitet på markedet gir deg dessverre litt færre valgmuligheter enn mer tradisjonelle boliger. Tegner man huset fra bunnen av, kan man unngå dette i stor grad.
  • Ett plan: Ferdighus av hustypen atriumhus leveres nesten alltid med en etasje. Dette er ikke nødvendigvis en ulempe i seg selv, men gjør at atriumhus ikke vil være kompatibel med alle tomter.
  • Design: Designet til atriumhus vil ikke falle i smak hos alle. Mange finner dem sikkert mer enn tilfredsstillende nok designmessig, mens andre vil finne dem mindre estetisk. Det samme gjelder designets funksjoner.
  • Kompatibilitet: Atriumhus kan ikke bygges overalt. Siden det ofte bygges på ett plan - vil tomten spille en stor rolle. På grunn av formen på designet, vil denne hustypen heller ikke være kompatibel med enkelte løsninger.
  • Vedlikehold: Atriumhus vil med sine mange fasonger, kanter og kroker være vanskeligere å vedlikeholde enn for eksempel funkishus med sine rette linjer og flate overflater.
  • Skygge: På grunn av designet, kan atriumhus skape enkelte områder med skygge. Dette bør man tenke på når man plasserer huset. Vær oppmerksom på at et atriumhus med flere etasjer vil kunne skygge mye mer.
  • Tomt: Mangel på store tomter som er flate - spesielt i tettbebygde strøk, vil være en av hovedgrunnene til at mange velger å gå for mer tradisjonelle byggverk på 2 eller flere plan. En større tomt kan øke kostnadene betraktelig.
Eldre atriumhus med åpent tak - i dag blir ordet atrium brukt for byggverk som også har mindre enn 4 vegger og for løsninger med takglass. (Kilde, Pixabay.com)

Oppsummering

Kort oppsummert vil et ferdighus av hustypen atriumhus ligge i det samme prissjiktet som andre ferdighus med boformål.

Vi anbefaler alltid leserne våre til å legge jobben ut på anbud. Slik får man uforpliktende tilbud fra de beste byggherrene og produsentene av ferdighus som leverer tjenester i sitt område.

Det viktigste man må tenke på når man vurderer å bygge et atriumhus vil være at tomten er tilrettelagt for byggeprosjektet og kompatibel med ferdighuset.

Atriumhus bygges ofte på ett plan, og da er det viktig med en tomt som har korrekt størrelse. Utformingen av tomten er også kritisk i forhold til grunnmur osv.

Prisen kan fort bli markant høyere hvis man må utbedre tomten ekstensivt på forhånd, da kan det i enkelte tilfeller lønne seg å bygge i høyden i stedet for.

Atriumhus har som sådan en rekke unike egenskaper, og mange av disse blir ofte undervurdert før man har opplevd disse selv.

De fleste som velger å bygge atriumhus er svært fornøyde. 

Dette er en hustype som er i fremmarsj, mye på grunn av sine sterke fordeler. Skal man først bygge på ett plan, bør man vurdere å bygge et atriumhus.

Ofte stilte spørsmål om ferdighus atriumhus pris

Hva er de største prisdriverne?

De største prisdriverne vil være: Valg av entreprenør, størrelse, utvikling av tomt, finansiering, standard og inventar, løsninger og tilleggsaddisjoner.

Hvis man i tillegg må kjøpe en tomt, vil dette være en av de største prisdriverne når det kommer til totalprisen. Dette gjelder spesielt om man ønsker å bo i sentrale strøk - hvor tomteprisene er høye.

Atriumhus levert som ferdighus kommer stort sett alltid på ett plan, og i en minstestørrelse på rundt 150 kvm og oppover. Da trenger man en tomt av adekvat størrelse og kompabilitet.

Hva koster et moderne ferdighus atriumhus?

De fleste ferdighus er relativt moderne med en gjennomsnittspris på rundt kr 33 000,- per kvadratmeter for middels standard.

Ønsker man å modernisere huset ytterligere eller kjøpe et atriumhus med høyere standard, kan prislappen bli så høy som kr 50 000,- per kvadratmeter.

Moderne er også et veldig bredt begrep. Man må forvente å betale mellom 30 000 og 50 000 kroner per kvadratmeter for et moderne atriumhus fra en katalog.

Hvis vi tar utgangspunkt i en gjennomsnittlig pris per kvadratmeter pålydende 33 000 kroner, og ønsker å bygge et ferdighus på 200 kvm, vil det koste rundt 6,6 millioner kroner ferdigbygd.

Atriumhus med utleie - lønner det seg?

Ønsker man å tjene litt ekstra over tid eller få ned boutgiftene kortsiktig, kan det lønne seg å bygge et atriumhus med utleieenheter.

Det vil som sådan alltid være økonomisk gunstig over tid, men vil medføre en økt kostnad kortsiktig. Dette kan for mange være en dyr investering når man allerede skal bygge et nytt hus.

Man bør også tenke på privatlivet ved å vurdere hvilken grad av frihet man ønsker å ha. Naboer tett på, kan i mange tilfeller være et stressmoment for mange. Man vet heller aldri hvem man får som leietaker, selv om man er forsiktig.

Kan man kjøpe et lite atriumhus?

For å kunne ta i bruk fordelene med et atriumhus, bør det ha et visst overflateareal. Dette behøver ikke være et veldig stort hus, men man bør i det minste bygge over 100 kvadratmeter, men helst over 150 til 200 kvm.

På grunn av L-, U- og O-formen kreves det litt større areal for å få full effekt av fordelene et atriumhus kan skilte med.

Det er således mulig å bygge et mindre ‘’atriumhus’’, men dette vil ikke ha de samme egenskapene som et alminnelig atriumhus.

De fleste ferdighus som leveres vil derfor ligge på rundt 150-200 kvadratmeter eller mer.

Tips: Ønsker du å bygge et veldig lite hus? Hvorfor ikke vurdere et såkalt «Tiny House»?

NORGES STØRSTE PÅ MINIHUS

Diskuter ditt neste prosjekt

Dekker hele Norge • Åpent 24 / 7 / 365 • Uforpliktende tilbud

Bli kontaktet